Chisturile ovariene sunt extrem de frecvente la ovulatie – daca nu stiai, cele mai multe femei produc cel putin un chist ovarian in fiecare luna. In timp ce majoritatea chisturilor sunt inofensive sau chiar utile, unele afecteaza fertilitatea, prin intermediul bolilor care determina aparitia chisturilor respective.

Ce sunt chisturile ovariene?

„Chist” este numele generic pentru un sac sau o cavitate plina cu lichid care se poate forma in diferite locuri in corpul uman. Dupa cum am mai spus, nu toate chisturile ovariene afecteaza fertilitatea. De fapt, chisturile functionale se formeaza uneori ca un produs secundar al procesului obisnuit de ovulatie. O scurta prezentare a ovulatiei: in fiecare luna, un ou creste intr-un folicul ovarian, se maturizeaza si se desprinde din folicul inainte de a calatori prin trompele uterine spre uter.

Exista doua tipuri de chisturi ce se formeaza in mod normal la ovulatie:

  • Chisturile foliculare. Se formeaza atunci cand, in loc sa se rupa pentru a elibera oul, foliculul ramane intact, iar chistul continua sa creasca.
  • Chisturile luteale. Se formeaza uneori dupa ovulatie. Atunci, chistul ovarian se inchide singur si acumuleaza lichid in interior. Acesta este chistul luteal.

Ambele chisturi sunt, de obicei, inofensive si dispar in decurs de 1-3 luni fara tratament. Pentru femeile gravide, chisturile luteale sunt foarte importante: produc progesteron, un hormon esential pentru primele 8-10 saptamani de sarcina.

Care sunt tipurile de chisturi ovariene care afecteaza fertilitatea?

Exista cateva tipuri de chisturi asociate cu infertilitatea. Cum influenteaza acestea fertilitatea? In realitate, nu sunt chisturile ovariene cele care provoaca infertilitatea, ci bolile care le provoaca.

Endometrioza este un exemplu de boala cu efect negativ asupra fertilitatii, care poate determina aparitia chisturilor ovariene. Endometrioza apare atunci cand tesutul endometrial – mucoasa uterului – incepe sa creasca in alte locuri decat ar trebui, cum ar fi in afara uterului sau in trompele uterine. Un rezultat al endometriozei sunt chisturile ovariene cunoscute sub denumirea de endometrioame, formate atunci cand acest tesut creste in ovare. Endometrioamele pot varia in marime de la mai putin de un centimetru pana la peste 6 centimetri si sunt adesea umplute cu sange vechi.

In timp ce medicii nu sunt 100% siguri ca aceste chisturi afecteaza fertilitatea, ei stiu ca endometrioza este strans legata de infertilitate; unele studii au demonstrat ca femeile care sufera de aceasta boala au doar 2-4% sanse sa ramana insarcinate in fiecare luna (comparativ cu femeile sanatoase care au 15-20% sanse).

In al doilea rand, sindromul ovarelor polichistice (SOP), un dezechilibru hormonal care provoaca multe chisturi ovariene mici, afecteaza fertilitatea cu o rata mai mare decat aproape orice alta afectiune (pe langa varsta). La SOP, ouale care incep sa se dezvolte in timpul ciclului de ovulatie nu ajung suficient de mature, astfel ca niciunul nu va fi eliberat din ovar. Foliculii imaturi, fiecare continand un ou imatur, determina apoi ovarul sa devina polichistic (plin cu aceste chisturi mici).

La fel ca in cazul endometriozei, la SOP, nu chisturile sunt cele care afecteaza fertilitatea. Aici, faptul ca nu mai exista ovulatie este motivul pentru care femeile nu mai pot face copii in mod natural.

De razvan