Sursa foto Flickr

Atunci când încerci să rămâi însărcinată foarte probabil se găsesc o mulţime de persoane din jurul tău (mama, sora, cea mai bună prietenă etc.) care să-ţi ofere sfaturi gratuite şi să-ţi împărtăşească diverse teorii. Înainte de a le pune în practică, verifică ce este mit şi ce este adevăr în ceea ce priveşte concepţia unui bebeluş.

1.    Utilizarea îndelungată a anticoncepţionalelor întârzie apariţia unei sarcini.

Mit: Pentru cele mai multe femei, fertilitatea revine la cote normale odată cu stoparea administrării contraceptivelor. În cazul altora, ovulaţia are loc într-un interval de până la o lună de la întreruperea anticoncepţionalelor, dacă nu intervin alte probleme de fertilitate.

2.    Boxerii favorizează fertilitatea masculină.

Adevăr. Creşterea temperaturii la nivelul testiculelor poate afecta major fertilitatea masculină. Folosirea saunei, purtatul echipamentului din SPANDEX pentru ciclism şi a unui chilot foarte mulat pot determina scăderea numărului de spermatozoizi.

3.    Laptopul afectează numărul spermatozoizilor.

Adevăr. Ca şi în cazul anterior, căldura emisă de laptop, atunci când este ţinut pe genunchi, poate ridica temperatura la nivelul testiculelor, afectând producţia de spermatozoizi. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul purtării telefonului mobil în buzunarul din faţă al pantalonului.

4.    Un film sexy te poate ajuta să rămâi însărcinată.

Adevăr. Atâta timp cât nu-l vezi singură! Studii de specialitate au arătat că bărbaţii produc mai mult testosteron, deci şi spermatozoizi, după urmărirea unui film sexy.

5.    Dacă vrei să rămâi însărcinată, consumă stridii.

Adevăr. Crezi sau nu, acest clişeu are o bază ştiinţifică. Stridiile conţin o mare cantitate de zinc, cel mai important oligoelement pentru fertilitate. De asemenea, zincul îmbunătăţeşte libidoul şi aduce o serie de alte beneficii pentru ambele sexe.

6.    Cu cât faci mai mult sex în perioada fertilă, cu atât ai şanse mai mari să rămâi însărcinată.

Adevăr, până la un punct. Până de curând, recomandarea era de a avea un raport sexual la două zile, dar cele mai noi cercetări sugerează că, în final, mai mult înseamnă şanse mai mari. În cazul unei spermograme normale, raporturile sexuale zilnice pe durata ferestrei fertile pot favoriza concepţia. Pe de altă parte, mai mult de un raport sexual pe zi nu poate aduce rezultate, deoarece spermatozoizi nu au suficient timp să se refacă, iar numărul lor va fi din ce în ce mai mic. În cazul unui număr scăzut de spermatozoizi, va trebui să existe o pauză de cel puţin o zi între ejaculări, pentru a permite refacerea acestora. Desigur, este nevoie de un singur spermatozoid pentru a fecunda ovulul, dar eficienţa stă în numărul lor.

7.    După eliberarea unui ovul, acesta poate fi fertilizat în două zile.

Mit. În timp ce durata de viaţă a spermatozoizilor este de circa trei zile, sau chiar mai mult, un ovul trăieşte doar 12-24 ore. Din această cauză este recomandabil să foloseşti testele de ovulaţie.

Sursa foto Flickr

8.    Poziţia contează.

Mit, în cea mai mare parte. Spermatozoizii sănătoşi sunt excelenţi înotători şi se descurcă în orice poziţie. Totuşi, dacă vrei să ajuţi gravitaţia, poţi să-ţi ridici uşor bazinul, în timp ce partenerul este deasupra.

9.    Saliva este cel mai bun lubrifiant pentru a rămâne însărcinată.

Mit. Saliva este spermicidă, ca şi alte substanţe folosite ca lubrifianţi în timpul actului sexual.

10. Este necesar să ai orgasm pentru a rămâne însărcinată.

Mit. Sigur, este bine să ai orgasm, dar, în cazul femeii, nu este o condiţie necesară pentru a rămâne însărcinată.

11. Medicamentele pentru tuse te ajută să rămâi însărcinată.

Adevăr. Expectorantele nu fluidifică doar mucusul pulmonar, ele au efect şi asupra celui cervical. Prin fluidificarea mucusului cervical, înaintarea spermatozoizilor către ovul este mult uşurată. Totuşi, citeşte cu atenţie eticheta produsului, unele medicamente pot conţine antihistaminice care, dimpotrivă, usucă mucusul şi îl îngroaşă.

12. Cele mai multe cupluri au rezultate după trei luni de încercări.

Mit. Studiile de specialitate au arătat că, în medie, cuplurile fără probleme de fertilitate reuşesc să conceapă după 6-12 luni de încercări active. Deci, nu fiţi descurajaţi dacă nu se întâmpla după trei luni.

13. Cu cât rămâi mai greu însărcinată, cu atât este mai probabil să ai băiat.

Adevăr. Femeile care încearcă de mai mult timp să rămână însărcinate au mucusul cervical mai îngroşat, ceea ce avantajează spermatozoizii purtători de cromozom Y, cei care determină sexul masculin. Nu se cunoaşte motivul exact, dar se presupune că aceşti spermatozoizi conţin mai puţin ADN, ceea ce îi face mai uşori şi îi ajută să se deplaseze prin mucusul vâscos.

14. Rămâi mai greu însărcinată prima oară.

Mit. Infertilitatea secundară – apărută la cuplurile care au deja unul sau mai mulţi copii – este mai frecventă decât cea primară, caracteristică celor care încearcă să conceapă pentru prima oară. De fapt, 60% din cazurile de infertilitate sunt reprezentate de cuplurile care au deja cel puţin un copil.

15. Bărbaţii nu au un ceas biologic.

Mit. Pe măsură ce îmbătrânesc, bărbaţii devin mai predispuşi la probleme de fertilitate, deoarece, odată cu scăderea producţiei de testosteron, scad atât cantitatea, cât şi calitatea spermatozoizilor.

16. Femeile trebuie să renunţe la alcool, dar bărbaţii pot consuma în continuare.

Adevăr şi mit. Consumul ridicat şi constant de alcool poate afecta ciclurile menstruale ale femeii, dar şi performanţa bărbatului, deoarece poate să scadă producţia de testosteron şi de spermatozoizi.

17. Consumul de cafeină poate fi întrerupt după ce rămâi însărcinată.

Mit. Consumul crescut de cafeină este legat de apariţia problemelor de fertilitate, dar şi de pierderea sarcinilor. Limitează-te la un consum de maximum 200 mg de cafeină pe zi.

18. Testul de sarcină se face dimineaţa.

Adevăr. Deşi poţi avea un rezultat pozitiv în orice moment al zilei, urina de dimineaţă este mai concentrată, iar hormonul de sarcină este într-o cantitate mai mare.

De M. Anca