degete incrucisate

Exista prea multe mituri si neadevaruri in jurul fertilitatii si femeilor care vor sa ramana gravide. In acest articol, cu putin ajutor din partea expertilor, incercam sa combatem unele dintre cele mai mari.

1. Fertilitatea unei femei scade drastic la varsta de 30 de ani. Femeile tind sa creada ca este foarte greu sa ramana insarcinate dupa ce depasesc varsta de 30 de ani. Dar este cu adevarat mai greu sa concepi cand ai 32 de ani decat cand ai 28 de ani? Dr. Geetha Venkat, directorul Clinicii de Fertilitate Harley Street, spune: „Rezervele ovariene si calitatea oualor continua sa scada pe masura ce femeia imbatraneste, dar este un proces gradual – nu se intampla, pur si simplu, peste noapte. Ovulele nu se deterioreaza atunci cand femeia atinge pragul de 30 de ani. Desigur, cu cat femeia este mai tanara, cu atat mai mari sunt sansele ca ovulele ei sa fie sanatoase.”

Dr. Venkat afirma ca, in timp ce scaderea fertilitatii la femeile cu varsta cuprinsa intre 30 si 35 de ani este pe o curba blanda, scaderea este mai accentuata atunci cand femeia atinge 40 de ani.

2. Toate femeile ovuleaza in ziua 14. Nu exista doua cicluri identice: al tau ar putea fi de 28 de zile, in timp ce al prietenei cele mai bune ar putea fi de 32 de zile. Asadar, amandoua sunteti la ovulatie in ziua 14? Nu! Dr. Ernesto Bosch, de la renumita Clinica de Fertilitate IVI din Spania, spune ca cea mai mare probabilitate de ovulatie este intre 12 si 18 zile: „Multe cupluri incearca sa conceapa facand sex intr-o anumita zi a lunii, gandindu-se ca atunci au cea mai buna sansa de conceptie. E mult mai eficient sa faci sex in fiecare zi intre zilele 12 si 18 din ciclu”.

3. Barbatii pot avea copii sanatosi la orice varsta. Foarte multi oameni cred ca, in timp ce femeile trebuie sa conceapa cat mai devreme pentru a avea copii sanatosi, barbatii pot astepta o viata intreaga pentru a deveni tati. Nu este adevarat: conform unui studiu din 2014, copiii conceputi de tati de peste 45 de ani au de 13 ori mai multe sanse de ADHD, de 3,5 ori mai multe sanse de autism si de 25 de ori mai multe sanse de dezvoltare a tulburarii bipolare pe durata vietii.

4. Femeile nu pot concepe in timp ce alapteaza. Nu ai ciclu menstrual, prin urmare nu poti ramane insarcinata, nu? Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa. Dl. Metwally spune ca atunci cand alaptezi, nivelurile unui hormon numit prolactina, care este responsabil de productia de lapte, sunt ridicate si acest lucru opreste ovarele sa produca un ovul in fiecare luna. Cu toate acestea, cand alaptezi o perioada de timp – cateva luni – nivelurile de prolactina se ridica si coboara, astfel ca un ovul poate scapa. Acest lucru se poate intampla chiar si atunci cand nu ai ciclu. Prin urmare, poti ramane insarcinata chiar daca alaptezi.

5. Pilulele contraceptive afecteaza fertilitatea. Dl. Mostafa Metwally, consultant ginecolog la BMI Thornbury, spune: „Pilula contraceptiva nu dauneaza ferilitatii in niciun fel. In timp ce iei astfel de pilule, ovulatia se opreste, dar acest efect este limitat la timpul in care le consumi si nu dauneaza sanatatii ovulelor. Poate dura cateva luni pentru a incepe sa ovulezi din nou dupa ce ai stopat consumul de pilule contraceptive, asa ca ar fi nevoie de cateva luni pentru a ramane insarcinata.”

De razvan