Dupa foarte multi ani de protectie cu prezervative si contraceptive, poate fi un soc daca primele cateva luni de sex neprotejat nu duc la sarcina. Pentru majoritatea cuplurilor este nevoie doar de putina rabdare – 80% dintre cuplurile care fac sex de doua sau de mai multe ori pe saptamana vor reusi sa conceapa un copil in decurs de un an, fara ajutorul unui medic.
Dar ce se intampla cu cei care nu ajung la rezultatul dorit? Daca ai sub 35 de ani si incerci de mai bine de un an sa ramai gravida, este posibil sa fie nevoie sa mergi la un control de specialitate pentru a investiga motivele posibile care te impiedica sa faci copii. Din pacate, odata ce inaintam in varsta, sansele femeilor de a ramane gravide se imputineaza, au tot mai putine oua si sunt tot mai susceptibile la diferite afectiuni ale sistemului reproducator.
Dar exista cateva probleme medicale, care pot aparea la orice varsta, ce afecteaza fertilitatea. Vestea buna este ca majoritatea sunt reversibile cu tratament. Iata care sunt cele mai frecvente:
1. Sindromul ovarelor polichistice (SOP). SOP provoaca un dezechilibru hormonal care interfereaza cu capacitatea corpului de a elibera oua si este cea mai frecventa cauza a infertilitatii. Printre simptomele acestei afectiuni se numara ciclul menstrual neregulat, parul facial sau acneea (care pot indica prezenta unor niveluri mai mari decat cele normale ale hormonului masculin androgen). Vestea buna este ca SOP poate fi tratat de un medic ginecolog cu un tratament pe cale orala, cum ar fi letrozolul, care stimuleaza ovulatia.
2. Endometrioza. Daca ai dureri severe in fiecare luna in perioada menstruatiei, endometrioza ar putea fi de vina. Aceasta afectiune determina aparitia unui tesut asemanator endometrului intr-un alt loc decat cel normal: in afara uterului, pe ovare, in abdomen sau chiar pe intestine. In majoritatea cazurilor, endometrioza nu afecteaza fertilitatea, insa exista cazuri in care aceasta afectiune poate provoca inflamatii cronice, reducand sansele unui embrion sa fie implantat cu succes in uter. La endometrioza exista tratamente care se prescriu pentru durere si tratamente specifice fertilitatii. Laparoscopia este cea mai de succes metoda ce elimina durerile endometriozei, in timp ce FIV este cea mai frecventa cale prin care femeile suferinde de aceasta afectiune pot ramane insarcinate.
3. Fibroamele uterine. Fibroamele sunt tumori non-canceroase care cresc in uter si provoaca dureri severe in timpul menstruatiei si nu numai. Acestea se gasesc la aproximativ o treime dintre femei, insa cel mai adesea ele nu afecteaza fertilitatea. Exista insa un subtip, cunoscut sub numele de fibrom submucos, care creste in mucoasa uterului, facand mai dificila implantarea embrionului. Fibroamele se elimina, in general, prin operatie chirurgicala.
4. Hipotiroidismul. Ai observat ca, in ultimul timp, obosesti mai usor si tinzi sa iei in greutate chiar daca ai mancat sanatos? La unii oameni, acesta este un semn al hipotiroidismului, care apare atunci cand organismul nu produce suficienti hormoni produsi de tiroida – tiroxina (T4) si triiodotironina (T3). Hipotiroidismul poate interfera cu semnalele hormonale pe care le fac ovarele atunci cand elibereaza ovule. Vestea buna este ca aceasta afectiune este, de obicei, usor de tratat cu un hormon tiroidian sintetic numit levotiroxina.
5. Boala inflamatorie pelvina. Unele infectii cu transmitere sexuala, cum ar fi chlamydia si gonoreea, nu au adesea simptome, astfel incat acestea raman netratate, ceea ce poate duce la boala inflamatorie pelvina. Aceasta boala are loc atunci cand unele bacterii trec prin vagin in uter si in trompele uterine, care sunt in mod normal medii sterile. Bacteriile ajunse acolo vor dezvolta un tesut cicatricial care blocheaza trompele uterine. In unele cazuri, interventia chirurgicala poate ajuta la eliminarea tesutului cicatricial, dar procedura nu genereaza rate foarte bune ale sarcinii. Cu toate acestea, multe femei cu boala inflamatorie pelvina pot totusi sa ramana gravide daca apeleaza la FIV.