Hipotiroidismul apare atunci cand glanda tiroida nu produce atat de multi hormoni tiroidieni asa cum ar trebui. Aceasta afectiune este destul de frecventa in randul femeilor aflate la varste reproductive. In functie de gravitatea sa, hipotiroidismul poate determina o varietate de simptome, afectand mai toate functiile corpului. In cazurile usoare, nu exista simptome, insa in cazurile mai severe, metabolismul organismului incetineste, provocand oboseala excesiva fizica si psihica, crestere in greutate de circa 4-6 kilograme si multe alte simptome neplacute. La femeile intre 20 si 40 de ani, hipotiroidismul poate fi o cauza a problemelor de ovulatie, putand determina scaderea frecventei menstruatiilor (oligomenoree) sau chiar oprirea completa a menstruatiei (amenoree).
O cauza comuna a hipotiroidismului este prezenta unor niveluri ridicate de anticorpi anti-tiroidieni. Dificultatea glandei pituitare de a secreta un hormon (TSH) pentru a stimula glanda tiroida (hipotiroidismul secundar) este o cauza mai putin frecventa a hipotiroidismului. Alte cauze includ defectele congenitale, indepartarea chirurgicala a glandei tiroide, iradierea glandei sau bolile inflamatorii.
Hipotiroidismul poate fi usor detectat prin evaluarea nivelurilor TSH din sange. Un nivel ridicat de TSH indica prezenta hipotiroidismului. Daca nivelul este putin ridicat, cazul de hipotiroidism este foarte usor. Un numar mai mare insa indica o boala severa si este adesea insotit de o scadere a nivelului de T3 sau T4 din sange.
Hipotiroidismul si problemele legate de ovulatie:
O tiroida lenesa poate provoca anovulatie direct sau prin provocarea cresterii unui alt hormon numit prolactina. Prolactina este hormonul utilizat de organism pentru a stimula alaptarea (productia de lapte) dupa nastere. Daca nivelul de prolactina al unei femei este mare, ea poate avea secretie de lapte din sanii ei (galactorie). Tratamentul cu suplimente orale hormonale tiroidiene va corecta hipotiroidismul si va duce la revenirea ovulatiei la o stare normala si la cicluri menstruale regulate. De asemenea, tratamentul va rezolva problema secretiilor sanilor.
Hipotiroidismul si avortul spontan:
Un studiu din 2002 efectuat pe femeile cu hipotiroidism clinic si subclinic la inceputul sarcinii a constatat ca rata de avort este mai mare in ambele grupuri, insa ca tratamentul cu hormoni tiroidieni poate reduce riscul de avort spontan.
Riscul de pierdere a sarcinii poate fi, de asemenea, mai mare la femeile cu un nivel mare de anticorpi anti-tiroidieni.
Hipotiroidismul in timpul sarcinii:
Este extrem de important ca hipotiroidismul clinic sa fie tratat inca de la inceputul sarcinii. Fatul in curs de dezvoltare nu isi poate produce propriul hormon tiroidian pana in saptamana a 10-a de sarcina. In acest timp, se bazeaza pe productia de hormoni tiroidieni de la mama. Hipotiroidismul sever la femeile insarcinate, in special in primul trimestru de sarcina, este asociat cu o serie de complicatii ale sarcinii, inclusiv cu preeclampsie (tensiune arteriala crescuta), abruptie placentala (separarea placentei de peretele uterului), nastere prematura, greutate prea mica la nastere si chiar moarte fetala. Mai mult decat atat, copiii pot suferi de diferite afectiuni neurologice, retard mintal si tulburari intelectuale in timpul copilariei.