Multe femei care au avorturi spera sa aiba copii mai tarziu. Din moment ce avortul reprezinta exact opusul aducerii pe lume a unui copil, este normal sa existe intrebarea daca o astfel de procedura realizata in trecut ar putea avea un impact asupra fertilitatii viitoare.

Cei mai multi endocrinologi si ginecologi sustin ca nu exista dovezi ca avorturile chirurgicale sau cele prin tratamente medicamentoase sa cauzeze infertilitate. Practic, avortul nu ar trebui sa afecteze ovarele sau ovulele. Daca este realizat intr-un cadru sigur de catre un medic calificat, avortul nu ar trebui sa schimbe abilitatea unei femei de a ramane insarcinata din nou mai tarziu in viata. Dar este posibil ca procedura – sau procedurile multiple – sa aiba un efect de durata asupra organelor reproducatoare.

Exista doua tipuri de avorturi: avortul medical si avortul chirurgical. Primul se face prin inghitirea medicamentelor si ar trebui sa aiba zero efecte asupra sarcinilor viitoare. Cel de-al doilea, avortul chirurgical, poate fi facut in mai multe moduri, toate implicand introducerea unui instrument in cervix. In cazuri rare, avortul chirurgical poate provoca leziuni ale colului uterin sau uterului in timpul procesului. In mod evident, acest risc este mai mare la femeile care trec prin mai multe avorturi. Orice procedura care implica introducerea unui instrument in interiorul uterului poate provoca cicatrici in acele zone, mai ales cand se face de mai multe ori. Dar aceasta posibilitate de cicatrizare exista, de asemenea, la sarcinile care se finalizeaza prin nasteri (repetarea operatiilor de cezariana sunt, de obicei, de vina). Pentru femeile care au avut avorturi multiple, este acelasi risc ca la femeile care au avut mai multe operatii de cezariana. Cu toate acestea, medicii sustin ca, in cazul in care acest lucru devine un impas in calea femeii de a ramane iarasi gravida, indepartarea chirurgicala a tesutului cicatricial poate rezolva problema, restabilind fertilitatea.

De mentionat, de asemenea, ca avorturile multiple pot duce la un risc mai mare ca placenta sa se implanteze anormal in sarcinile viitoare. Acest lucru nu afecteaza fertilitatea, dar poate fi o complicatie obstetrica majora.

Daca avortul este realizat intr-un cadru reglementat, cu asistenta medicala profesionista si experimentata, nu ar trebui sa existe niciun pericol pentru fertilitatea ulterioara. Asadar este esential sa te asiguri ca medicul la care apelezi este un profesionist pregatit inainte de a trece prin aceasta experienta sau prin orice alta procedura chirurgicala care implica organele reproducatoare.

De razvan