De cate ori ai auzit-o pe mama ta spunand ca cel mai bine este sa faci copii cand ai in jur de 20 de ani? Sau ca sarcina dupa 30 de ani nu este o idee prea buna?
Dar chiar este atat de rau sa ramai gravida dupa varsta de 30 de ani? Sau este doar un mit?
In ziua de azi, sunt tot mai multi factori care le determina pe femei sa conceapa cat mai tarziu. Locul de munca tot mai solicitant, dorinta de a avea o cariera cat mai infloritoare, noile responsabilitati care vin odata cu viata de adult, dorinta de a achizitiona o casa, toate acestea le determina pe foarte multe femei sa intarzie pasul de a deveni mame.
Din pacate, studiile indica faptul ca este intotdeauna mai bine sa optezi pentru o sarcina atunci cand esti foarte tanara, intre varsta de 20 si 30 de ani sau macar intre 30 si 33 de ani. Pe masura ce te apropii de 35 de ani, devine tot mai dificil sa ramai insarcinata.
Daca ai 30 de ani si intentionezi sa ai copii, ar fi util sa colectezi cat mai multe informatii in jurul acestei idei. In randurile de mai jos, discutam despre avantajele si dezavantajele de a face copii dupa ce ai implinit varsta de 30 de ani.
Avantajele:
- In acest moment, ai deja sau esti foarte aproape de o cariera de succes.
- Este perioada potrivita de a ramane gravida, deoarece ai o situatie financiara stabila si te poti autosustine.
- Acum esti in pozitia de a-ti indeplini toate poftele financiare si poti investi in aproape tot ce iti doresti.
- Planurile pentru viitor sunt mai concrete pe masura ce inaintezi in varsta.
- Esti mai energica si mai rezistenta dupa 30 de ani, astfel ca pantecele tau este pregatit sa sustina un copilas.
- Nivelurile de FSH (hormon de stimulare a foliculului) cresc pe masura ce imbatranesti. Acum ai mai multe sanse de a concepe gemeni.
Dezavantajele:
- La 30 de ani ai mai putine sanse de a ramane gravida decat la 20 de ani.
- Calitatea oualor va scadea constant dupa ce ai atins pragul de 30 de ani.
- Sansele tale de a ramane gravida sunt inca mari, dar nu la fel de eficiente ca atunci cand ai 20 de ani. Prin urmare, avorturile spontane sunt mai probabile acum.
- Odata ce ai trecut de 35 de ani, exista riscul de a suferi complicatii multiple, cum ar fi sarcina ectopica, placenta previa sau nastere prematura.
- Posibilitatea anomaliilor fetale, cum ar fi sindromul Down, este mai mare dupa 35 de ani.
Daca vrei sa concepi dupa ce ai trecut de pragul de 30 de ani, trebuie inainte de toate sa iti faci un control ginecologic complet. Acesta include verificarea ciclului menstrual, a bolilor cu transmitere sexuala, a sindromului ovarului polichistic si a fibroamelor. Daca partenerul tau are o problema de fertilitate, este timpul sa consulte un terapeut experimentat. Totodata, pot fi necesare teste de sange suplimentare pentru a verifica daca exista anomalii genetice sau anumiti inhibitori.