Ce este acupunctura?

Acupunctura este o metoda traditionala chineza de vindecare a mai multor probleme de sanatate, una dintre cele mai vechi metode de tratament cunoscute in istorie. In esenta, acupunctura functioneaza pe principiul ca energia sau qi (numita si chi) curge prin corpurile noastre prin canale numite meridiane si ca anumite puncte de-a lungul acestor meridiane pot fi stimulate pentru ca aceasta energie sau „forta a vietii” sa curga corect.

Se crede ca meridianele sunt legate de organele noastre. Prin inserarea acelor subtiri in anumite puncte de-a lungul acestor meridiane, orice dezechilibru sau boala din organe este remediata.

Cei carora le este frica de injectii s-ar putea sa fie terifiati de aceasta metoda de tratament. Insa acele folosite in acupunctura nu sunt deloc ca cele folosite pentru injectii. Acele de acupunctura sunt extrem de subtiri si abia se simt. Tot ce se simte este o mica jena atunci cand acul atinge epiderma, stratul exterior si cel mai sensibil al pielii. Din acest motiv, practicianul va introduce acul foarte repede, astfel incat pacientul sa nu simta nimic.

Cum se pune diagnosticul:

Un bun practician de acupunctura va examina pacientul prin luarea pulsului si verificarea limbii. Culoarea, textura si aspectul general al limbii sunt foarte importante. Practicianul va cauta, de asemenea, urmele de dinti de pe marginile limbii. Ar trebui sa puna intrebari si despre modul in care pacientul doarme, despre apetitul sau alimentar, daca simte des frig sau caldura si daca are probleme cu digestia. Toate aceste informatii sunt importante pentru punerea unui diagnostic corect pacientului. Sunetele ciudate emise si suieraturile care pot veni din interior, dar si mirosul specific al corpului sunt si ele importante in vederea punerea unui diagnostic. Pulsul in ambele brate ar trebui, de asemenea, verificat si notat.

Beneficiile acupuncturii pentru femei in ceea ce priveste fertilitatea:

  • Imbunatateste si regleaza ciclul menstrual;
  • Promoveaza ovulatia;
  • Imbunatateste calitatea ovulelor din ovare;
  • Ingroasa captuseala peretelui uterin;
  • Imbunatateste simptomele endometriozei;
  • Alunga durerile date de sindromul ovarelor polichistice;
  • Reduce riscul de avort spontan;
  • Imbunatateste rata de transfer de embrioni la pacientii cu fertilizare in vitro.

Beneficiile acupuncturii pentru barbati in ceea ce priveste fertilitatea:

  • Reduce nivelul de stres, factor care joaca un rol important in productia de sperma slab calitativa;
  • Creste calitatea, cantitatea si mobilitatea spermatozoizilor.

Cum functioneaza acupunctura pentru fertilitate:

Modul de trai din prezent este din greu incercat de stres, factor cu rol esential pentru cuplurile care doresc sa conceapa un copil. Acupunctura poate ajuta la reducerea stresului, ameliorand ciclurile menstruale si ovulatia, oferind, de asemenea, o stare generala mai buna.

Prin stimularea anumitor puncte in timpul sedintelor de acupunctura, fluxul de energie catre organele reproductive este stimulat si imbunatatit.

Odata ce fluxul de sange catre organele reproducatore devine mai bun, mucoasa uterului devine mai groasa si, in acest mod, este mai receptiva pentru embrioni.

Desi exista mai multe studii clinice care arata ca acupunctura poate imbunatati fertilitatea, aceste studii nu sunt considerate absolut concludente. Se recomanda asadar ca pe langa acupunctura sa se efectueze mai multe tratamente pentru imbunatatirea fertilitatii, la recomandarea unui medic specialist.

De razvan