Exista mai multe motive pentru care un cuplu poate intampina dificultati in conceperea unui copil. Bolile, drogurile, ereditatea, obiceiurile nesanatoase de viata si chiar expunerea la anumite toxine pot afecta in mod semnificativ fertilitatea.
Iata, mai pe larg, cateva dintre motivele pentru care capacitatea de reproducere este diminuata:
Endometrioza – Aceasta afectiune apare la nivelul cavitatii pelviene a femeii, unde fragmente de tesut din interiorul endometrului cresc si functioneaza in afara uterului. Endometrioza nu este doar una dintre cauzele durerilor foarte mari ale menstruatiei, dar este si un motiv major al infertilitatii. Aceste bucati de tesut deplasat nu ies prin vagin la menstruatie, asa cum face sangele menstrual normal, ci se acumuleaza in interiorul pelvisului, pe suprafata organelor pelvine. Daca acestea produc tesut cicatricial pe ovare sau la capetele trompelor uterine, tesutul cicatricial va tinde sa blocheze trompele, diminuand astfel sansele de intalnire a oalor sexuale feminine cu cele masculine. In unele cazuri, endometrioza poate fi vindecata chirurgical. Totodata, exista medicamente care pot reduce disconfortul asociat cu endometrioza, dar acestea au un succes mai mic in imbunatatirea fertilitatii.
Bolile cu transmitere sexuala – O cauza principala a infertilitatii la barbati si la femei este reprezentata de bolile cu transmitere sexuala, in special chlamydia si gonoreea. Daca nu sunt tratate la timp – si, din pacate, multe femei infectate nu prezinta simptome – aceste boli vor cauza cicatrizari si deteriorari ale trompelor uterine. La barbati, bolile cu transmitere sexuala pot duce la cicatrizarea si blocarea canalelor ejaculatorii si a altor structuri de reproducere, provocand astfel infertilitate.
Boala inflamatorie pelvina – Aceasta infectie a sistemului reproducator superior al femeii implica trompele uterine, uterul si ovarele. Cea mai obisnuita cauza a afectiunii este o boala cu transmitere sexuala, dar aceasta poate aparea si dupa complicatii cauzate de un avort sau chiar de utilizarea unui dispozitiv intrauterin.
Dezechilibrele hormonale feminine – Daca hormonii feminini nu transmit semnalele chimice exact la momentul potrivit, ovulatia poate fi neregulata, rara sau chiar sa dispara complet. Menstruatia va fi probabil neregulata si imprevizibila. Din fericire, dezechilibrele hormonale feminine pot fi adesea tratate cu medicamente pentru fertilitate.
Prostatita – O alta cauza potentiala a infertilitatii, de data aceasta la barbati, este prostatita, care este o infectie ce apare in glanda prostatica. Simptomele variaza de la cele mai usoare la cele mai inconfortabile, cele mai dese fiind urinarea dureroasa si durerea in timpul sau dupa ejaculare. Prostatita poate fi, de obicei, diagnosticata prin examinari fizice si teste de laborator si poate necesita tratament cu antibiotice.
Cofeina – Unele femei care consuma o cantitate excesiva de cofeina – echivalenta cu cinci cesti de cafea pe zi – necesita mai mult timp pentru a ramane insarcinate. Studiile arata ca acestea au nevoie de aproximativ 9 luni mai mult decat femeile obisnuite pentru a ramane gravide.
Alcoolul – Alcoolul scade ratele de conceptie, creste riscul de avort spontan si cauzeaza diferite malformatii congenitale la nivelul fatului.
Fumatul – Chimicalele din fumul de tigara pot reduce capacitatea barbatului de a concepe. De asemenea, femeile care fumeaza pot avea probleme in a ramane insarcinate si au rate mai mari de avort spontan in comparatie cu femeile care nu fumeaza.
Drogurile – Marijuana si cocaina pot reduce numarul de spermatozoizi si mobilitatea lor, crescand, in schimb, procentul de spermatozoizi bolnavi.