Fertilizarea in vitro este acea procedură realizată pentru a trata problele ale fertilității și ajută, de asemenea, la conceperea unui copil.
În acest sens, în timpul procesurii de fertilizare in vitro, ovulele mature sunt preluate de la ovare și fertilizate de către spermatozoizi într-un laborator.
Pentru ca acest procedeu să fie unul foarte eficient, vreau să îți prezint câțiva pași esențiali care trebuie urmați atunci când se pune problema deciziei fertilizării in vitro.
Prima discuţie – primul pas în obţinerea unei sarcini prin fertilizare in vitro este discuţia detaliată dintre medic şi cuplu care urmează să apeleze la această procedură. Medicul va examina cu această ocazie şi documentele medicale, adică analizele, consulturile anterioare, iar în urma acestei discuţii, medicul stabileşte dacă mai sunt necesare sau nu alte investigaţii. După ce toate investigaţiile solicitate de medic au fost efectuate şi colectate în dosar, se stabileşte dacă este sau nu oportună fertilizarea in vitro.
Întocmirea dosarului – este necesară o întâlnire şi cu persoana desemnată în acest sens, ocazie cu care analizele vor fi din nou verificate și vi se vor explica din nou anumiţi paşi care trebuie urmaţi pentru a asigura bunul mers al întregului proces.
Pregătirea – se face o programare la o consultaţie în timpul ciclului menstrual anterior tratamentului programat.
Consultaţia preliminară – în cadrul acestei consultaţii se vor verifica din nou investigaţiile adunate în dosar şi eventual se vor completa investigaţiile lipsă.
Stimularea ovariană – la data stabilită de medic,se începe un tratament injectabil.
Recoltarea ovocitelor şi a spermei – după aproximativ 35-36 de ore de la administrare se recoltează ovocitele și sperma. Recoltarea ovocitelor se face prin puncție transvaginală ghidată ecografic, cu sau fără anestezie. Această intervenție necesită spitalizare de scurtă durată.
Embriotransferul – transferul embrionilor în uter este o procedură relativ simplă şi nedureroasă ce are loc de obicei la aproximativ 72 sau 120 de ore de la momentul recoltării ovocitelor în cazul obţinerii unor embrioni corespunzători în urma procesului de fertilizare în laborator. Tehnica constă în introducerea unui cateter fin ce conţine embrionii şi mediu de cultură prin colul uterin şi evacuarea completă a conţinutului acestuia în uter.
Urmărirea după embriotransfer – la două săptămâni după embriotransfer, investigaţiile de laborator pot confirma sau infirma reuşita procedurii.
Monitorizarea sarcinii – se va face de către medicul ginecolog la fel ca şi în cazul unei sarcini obţinute normal.