fertilitatea

In termeni simpli, fertilitatea se refera la capacitatea unei femei sau a unui barbat de a se reproduce. Cu alte cuvinte, daca poti avea copii, esti fertil(a). Totusi, exista un termen asemanator, adesea confundat cu ideea de fertilitate, si anume fecunditatea. Exista o diferenta intre fertilitate si fecunditate. Daca a fi fertil inseamna a putea avea copii, a fi fecund inseamna a avea potential reproductiv. Astfel, opusul fertilitatii este infertilitatea, iar opusul fecunditatii este sterilitatea.

La oameni, fertilitatea este influentata nu numai de comportamentul sexual al individului ci si de alte aspecte ale stilului sau de viata, cum ar fi nutritia, cosanguinitatea, cultura, endocrinologia si emotiile.

Perioada fertila

Cand vorbim despre fertilitate, ne gandim si la perioada fertila, adica perioada din ciclul menstrual in care o femeie poate ramane insarcinata. Aceasta perioada este destul de scurta, o femeie putand ramane insarcinata numai in cele 3-4 zile dinainte de menstruatie si 1-2 zile dupa aceasta. Daca ai un ciclu menstrual stabil, trebuie sa stii ca ovulatia apare in ziua 14.

Fertilitatea la femei

Sunt cateva lucruri bine de stiut in ceea ce priveste fertilitatea la femei, de exemplu ca perioada de varf a fertilitatii este intre varstele de 20-25 de ani. Fertilitatea la femei scade insa considerabil dupa varsta de 35 de ani, pana inceteaza de tot la menopauza.

Fertilitatea la barbati

Spre deosebire de femei, barbatii raman fertili pe tot parcursul vietii, productia de sperma reducandu-se treptat odata cu varsta, avand cel mai scazut nivel dupa varsta de 80 de ani.

Rata fertilitatii

La nivel de individ, cuplu sau populatie, se foloseste si o unitate de masura a fertilitatii. Mai exact, rata fertilitatii este numarul de nasteri ale unei femei, respectiv unui cuplu sau intr-o populatie.

Conform datelor statistice, la ora actuala, tara cu cea mai mare rata a fertilitatii este Niger (6.76), urmata de Burundi (6.09) si Mali (6.06), iar tarile cu cea mai mica rata sunt Taiwan (1.12), Macau (0.94) si Singapore (0.81). Romania se situeaza nu departe de finalul listei, cu o rata a fertilitatii de 1.33.

De Monica