Indiferent ca vrei sau nu sa ai copii, cunoasterea propriei stari de fertilitate este importanta pentru sanatatea ta generala. Hormonii, ciclul menstrual si organele reproductive iti pot oferi indicii in legatura cu alte parti ale corpului. Cu cat cunosti mai multe informatii despre propria fertilitate, cu atat mai multe stii despre sanatatea intregului organism.

Cand incepi sa te interesezi mai mult despre nivelul tau de fertilitate, ajungi sa auzi despre FSH. FSH este hormonul de stimulare foliculara si este responsabil de cresterea foliculilor ovarieni (structurile celulare care gazduiesc ovulele). Acesti foliculi produc atat estrogen, cat si progesteron (impreuna cu alti hormoni) in ovare si controleaza aspecte ale ciclului menstrual. Verificarea nivelurilor de FSH (prin analize de sange) iti pot oferi informatii despre fertilitate si, de asemenea, despre ce se intampla cu glanda hipofiza.

Glanda hipofiza controleaza functii ale altor glande din organism, producand in acelasi timp hormoni care influenteaza cresterea. Din acest motiv, este cunoscuta si sub denumirea de „glanda dirijor a sistemului endocrin”. Nivelurile tale de FSH ii pot oferi medicului informatii despre orice tulburari hipofizare sau dezechilibre hormonale pe care le ai. Doar cateva lucruri pot afecta hormonii si nivelurile de FSH – de regula, stresul si scaderea in greutate. Daca te confrunti cu bufeuri, transpiratii nocturne, modificari extreme ale dispozitiei sau dificultati de somn pe timp de noapte, este posibil sa ai un dezechilibru hormonal, cauzat probabil de modificarile nivelului de progesteron, oxitocina, testosteron, tiroida, cortizol, leptina sau estrogen.

Tiroida ta poate avea si ea un impact asupra fertilitatii tale, astfel ca, daca intentionezi sa ramai insarcinata, este extrem de important sa iti faci un examen complet al tiroidei. Mai mult, glanda tiroida are un cuvant de spus in aproape toate procesele metabolice din organism. Afectiunile tiroidiene au multe forme si dimensiuni, putand varia de la o simpla glanda marita la cancer. Nivelurile ridicate ale hormonului tiroidian T4 au ca rezultat hipertiroidismul. Pe de alta parte, hipotiroidismul, o tulburare a glandei hipofize, apare atunci cand in organism ai prea putin T4. Hipotiroidismul se poate prezenta cu o mare varietate de simptome, multe dintre ele fiind asemanatoare cu cele specifice unei sarcini. Printre aceste simptome se numara oboseala, slabiciunea, cresterea in greutate, dificultatea de a slabi, caderea parului, constipatia, pierderea memoriei si chiar iritabilitatea. La hipotiroidism, este posibil sa te confrunti, de asemenea, cu o menstruatie neregulata si cu lipsa de ovulatie.

A fi fertil nu inseamna neaparat ca esti sanatos. Acestea fiind spuse, cunoasterea propriei fertilitati poate fi un instrument suplimentar in intelegerea sanatatii intregului organism. Chiar daca nu intentionezi sa ai copii, este intotdeauna o idee buna sa te preocupi de sanatatea sistemului reproducator.

De razvan