Cauzele infertilităţii feminine sunt multiple şi foarte variate – de la stres, boli ale aparatului reproducător, tulburări hormonale asociate cu ovulaţii neregulate şi până la o alimentaţie neadecvată sau o greutate nepotrivită.
Medicii recomandă cuplurilor sub 35 de ani să ceară ajutor de specialiate în situaţia în care nu reuşesc să conceapă într-un interval de 12 luni. Pentru femeile peste 35 de ani, este recomandabil un consult chiar după şase luni de încercări de a concepe în mod natural.
Fie că eşti prea slabă, fie că eşti supraponderală, trebuie să ştii că greutatea corpului tău reprezintă un factor important ce influenţează major fertilitatea. Chiar şi atunci când apare o sarcină, greutatea excesivă poate să facă dificilă ducerea ei la bun sfârşit.
Conform studiilor de specialitate, 12% din infertilitatea primară este cauzată de problemele de greutate.
Totuşi, s-a constat că o simplă pierdere în greutate favorizează o fertilitate mai bună şi o dezvoltare normală şi fără probleme a sarcinii.
Obezitatea
În cazul femeilor obeze sau supraponderale, infertilitatea este legată de o disfuncţie hormonală. Greutatea în exces poate afecta producţia hormonilor, mai ales a estrogenilor, făcând foarte dificilă concepţia. Cu cât o femeie are mai multe kilograme peste greutatea sa normală, cu atât funcţia ovarelor sale este mai scăzută. Un studiu publicat în anul 2009 în Fertility and Sterility a arătat că femeile care sufereau de obezitate în jurul vârstei de 18 ani au fost predispuse la a dezvolta sindromul ovarului polichistic (SOPC) şi au prezentat semne ale infertilităţii. Sindromul ovarului polichistic reprezintă una dintre cele mai comune tulburări hormonale în rândul femeilor cu vârstă reproductivă şi este una din cauzele principale ale infertilităţii feminine.
De asemenea, excesul de strat adipos face ca organismul femeii să producă estrogen într-o cantitate mai mare şi să funcţioneze ca şi cum ar exista deja o sarcină, determinând astfel apariţia ciclurilor anovulatorii.
Posibilitatea de a avea un ciclu menstrual neregulat creşte odată cu numărul kilogramelor. În plus, femeilor obeze le va fi mai greu să conceapă chiar şi în cazul unei inseminări artificiale.
Greutatea scăzută
Ca şi în cazul excesului de ţesut adipos, lipsa acestuia poate să scadă şansele unei femei de a rămâne însărcinată.Specialiştii explică acest fapt prin prezenţa unui deficit de leptină la persoanele cu un index al masei corporale (IMC) foarte scăzut (sub 18). Leptina este un hormon ce controlează senzaţiile de foame şi de saţietate. Conform unui studiu al Universităţii Harvard, nivelul scăzut ala acestui hormon contribuie la absenţa menstruaţiilor.
Pe de altă parte, lipsa ţesutului adipos se traduce printr-un nivel scăzut al estrogenilor, limitându-se astfel şansele de a rămâne însărcinată.
Ce se poate face?
Pierderea kilogramelor în exces sau atingerea unui nivel normal al greutăţii, în conformitate cu vârsta şi înălţimea, vor putea îmbunătăţi semnificativ ovulaţia, precum şi fertilitatea.
Adoptarea unui stil de viaţă sănătos, incluzând o alimentaţie adecvată, dar şi exerciţiu fizic, reprezintă soluţia optimă în cazurile de infertilitate datorate unei greutăţi nepotrivite.