Sursa foto Flickr

Cele mai multe femei îşi propun să rămână însărcinate doar atunci când se simt pregătite pentru acest lucru, iar numărul celor care devin mame abia după vârsta de 30 de ani este din ce în ce mai mare.

Vârsta influenţează fertilitatea?

În mod cert, da. Fertilitatea începe să scadă chiar în jurul vârstei de 30 de ani şi apoi declinul este din ce în ce mai evident după vârsta de 35 de ani. Pe măsură ce ani trec, probabilitatea de a rămâne însărcinată scade vertiginos, în timp ce cauzele de infertilitate se înmulţesc. Majoritatea femeilor pot să conceapă în mod natural şi să dea naştere unui bebeluş sănătos dacă rămân însărcinate înainte de 35 de ani. După această vârstă, numărul femeilor care suferă de infertilitate, avort spontan sau ai căror bebeluşi se nasc cu probleme începe să crească. Până la vârsta de 40 de ani, numai două din cinci femei dornice să devină mame şi reuşesc acest lucru.

Sursa foto Flickr

Deşi vârsta femeilor care apelează la fertilizarea in vitro este în continuă creştere, rata de succes a acestui tratament la cele de peste 40 de ani care utilizează propriile ovule este destul de scăzută. Privind dintr-o perspectivă pur biologică, cel mai bine este să încerci să-ţi faci o familie înainte de a împlini vârsta de 35 de ani. Spre deosebire de femei, bărbaţii îşi pot păstra fertilitatea pe o perioadă mai lungă, dar şi în cazul lor aceasta scade pe măsura ce înaintează în vârstă, doar că se întâmplă mult mai lent. Deşi bărbaţii pot să-şi păstreze fertilitatea până după vârsta de 50 de ani, calitatea spermei scade odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce poate afecta sănătatea viitorului bebeluş. Un alt aspect, pe care trebuie să-l iei în considerare dacă te gândeşti să rămâi gravidă după 35 de ani, este sarcina multiplă. După această vârstă, şansele de a avea o sarcină gemelară sunt mult mai ridicate. De fapt, cu cât vârsta mamei este mai înaintată, cu atât probabilitatea unei sarcini cu gemeni non-identici este mai mare.

Acest lucru se întâmplă pentru că organismul femeii produce mai mult hormon foliculostimulant (FSH) pe măsură ce aceasta înaintează în vârstă. Cantitatea de FSH produsă este mai crescută deoarece numărul ovulelor viabile rămase în ovar este din ce în ce mai mic. Această supraproducţie de FSH poate determina eliberarea a mai mult de un ovul în timpul ovulaţiei, iar rezultatul este sarcina multiplă.

Va fi mai greu să rămân însărcinată pe măsură ce înaintez în vârstă?

Evident, da. Cea mai fertilă perioadă din viaţa unei femei este între 20 şi 24 de ani, atunci când aceasta poate rămâne foarte uşor însărcinată, iar între 35 şi 45 de ani apar cele mai multe probleme de fertilitate, concepţia realizându-se mai dificil. S-a constatat că peste 80% din cupluri reuşesc să conceapă într-un interval de un an după întreruperea utilizării oricărei metode contraceptive şi având activitate sexuală regulată (de 2-3 ori pe săptămână).

Aproape jumătate din femeile care nu rămân însărcinate în primul an, reuşesc acest lucru în cursul celui de-al doilea an, crescând rata de succes la 92% în doi ani. Aşa că, nu dispera şi continuă să încerci şi după ce a trecut un an.

De M. Anca