In functie de cauza, timpul scurs de cand persoana este infertila, varsta persoanelor din cuplu, precum si alti factori, se recomanda un anumit tratament pentru infertilitate. Cu toate acestea, exista anumite cauze ale infertilitatii ce nu pot fi tratate. In cazul femeilor, solutia care inca functioneaza este tehnologia de reproducere asistata, iar, in general, tratamentele pentru infertilitate consum semnificativ financiar, fizic, psihologic si de timp.
Tratarea infertilitatii la barbati
Per ansamblu, tratamentul pentru infertilitate in cazul persoanelor de sex masculin implica tratarea problemelor sexuale generale sau a lipsei de sperma sanatoasa. Acestea pot include urmatoarele:
• Tratarea infectiilor. Desi tratamentul antibiotic poate vindeca infectia la nivelul tractului reproductiv, acesta nu restabileste intotdeauna si fertilitatea.
• Tratamentele pentru probleme legate de contactul sexual. Tratamentul medicamentos ori terapia pot ajuta la imbunatatirea fertilitatii in cazul disfunctiei erectile sau ejacularii precoce.
• Tratamentele hormonale. In cazurile in care infertilitatea este cauzata de nivelul prea mare sau prea mic al anumitor hormoni, sau de probleme cu modul in care organismul utilizeaza hormonii, medicii pot recoamanda substitutia hormonala sau un tratament medicamentos.
• Interventia chirurgicala. Varicocelul poate sa fie adesea corectat chirurgical, iar vasele obturate pot fi reparate. In cazurile in care in ejaculare nu este prezenta sperma, aceasta se poate obtine direct din testicule.
• Tehnologia de reproducere asistata (TRA). Tratamentele TRA implica obtinerea de sperma prin ejaculare normala, extractie chirurgicala sau de la donatori, in functie de specificul cazului si preferinte. Sperma obtinuta astfel este introdusa in tractul genital al femeii, sau folosit in procesul de fertilizare in vitro, sau la injectarea intracitoplasmatică a spermei.
Tratarea infertilitatii la femei
Desi in cazul femeilor sunt necesare doar una sau doua terapii pentru a restabili fertilitatea, uneori se aplica si tratamente aditionale, cum ar fi:
• Stimularea ovulatiei cu ajutorul medicamentelor pentru fertilitate. Medicamentele pentru fertilitate constituie tratamentul principal in cazul femeilor ce sunt infertile din cauza tulburarilor de ovulatie. Aceste medicamente au rolul de a regla sau a induce ovulatia.
• Inseminare intrauterina. In tratamentul de inseminare intrauterina se introduce in uter sperma sanatoasa in perioada in care ovarele elibereaza unul sau mai multe ovule pentru a fi fertilizate. In functie de cauzele infertilitatii, momentul inseminarii poate fi sincronizat cu cicul menstrual normal sau cu medicatia pentru fertilitate.
• Interventia chirurgicala. Exista afectiuni uterine, precum polipii endometriali, cand septul uterin sau tesutul cicatrizat se trateaza prin operatie histeroscopica.