Foarte multe cupluri isi doresc gemeni, insa cele mai multe dintre ele cred ca acest lucru se poate intampla doar printr-o mare sansa. Ei bine, este adevarat ca norocul joaca un rol important in conceperea de gemeni, insa exista si alti factori care pot influenta obtinerea unei sarcini cu doi bebelusi.

Daca doresti sa ai gemeni in mod natural, trebuie sa iei in considerare elementele de mai jos:

  • acidul folic;
  • produsele alimentare cu hormoni de crestere;
  • varsta;
  • genetica.

In ceea ce priveste fertilizarea in vitro (FIV), specialistii sustin ca exista mai mult control asupra reducerii sau cresterii sansei de a avea gemeni, deoarece procesul poate limita numarul de embrioni transferati in uter. Un singur transfer de embrioni vine cu 1% sanse de gemeni, dar un dublu transfer de embrioni poate duce la o sansa de 40-50% de gemeni.

Chiar daca fertilizarea in vitro se poate controla mai mult in privinta conceperii de gemeni, doctorii recomanda sarcinile naturale.

Cum te poate ajuta acidul folic in conceperea de gemeni:

Fiind unul dintre multele vitamine B pe care femeile gravide trebuie sa le ia, un supliment de acid folic, poate creste sansele de a avea gemeni. Desi motivele sunt inca neclare, profesorul de Stiinte Clinice Bength Källén de la Institutul Tornblad din Lund considera ca este posibil ca acidul folic sa creasca cumva probabilitatea ovulatiei multiple sau implantarea a mai mult de un ovul.

Cand vine vorba de doza zilnica necesara de acid folic, Institutul National de Sanatate din SUA recomanda femeilor adulte 400 de micrograme, femeilor insarcinate 600 de micrograme, iar femeilor care alapteaza 500 de micrograme.

Daca doresti sa cresti sansele de a concepe gemeni, ia un supliment zilnic de 400 mg pana la 1000 mg de acid folic si consuma cat mai multe alimente bogate in acest nutrient. Printre aceste alimente se numara: ficatul de vita, spanacul, fasolea neagra, varza de Bruxelles, orezul alb, avocado, broccoli, etc.

Rolul produselor alimentare cu hormoni de crestere in conceperea de gemeni:

Toata lumea stie ca aproape toate produsele de origine animala din supermarketuri contin hormoni de crestere. Una dintre consecintele consumului acestui tip de alimente este sansa mai mare de a concepe gemeni. Asadar, daca incerci sa ramai gravida cu gemeni, sari peste laptele organic si mergi direct la brandurile de lactate imbogatite cu hormoni.

Conform unui studiu publicat in Jurnalul de Medicina Reproductiva, cresterea ovulatiei la femei este direct legata de consumul de lapte care contine hormoni de crestere. Femeile din SUA care au mancat astfel de produse lactate s-au dovedit a avea de cinci ori mai multe sanse de a naste gemeni fraterni decat cele care nu au facut-o, datorita ratelor crescute ale unui hormon de crestere asemanator insulinei in sangele lor. Insulina creste rata de ovule eliberate in timpul ovulatiei.

De ce femeile mai in varsta au mai multe sanse de a concepe gemeni decat femeile sub 30 de ani:

Cu cat esti mai in varsta, cu atat mai mare este sansa de a concepe gemeni. De fapt, daca ai peste 40 de ani, ai sanse destul de mari de a face gemeni in cazul in care ramai gravida. Dar tine minte, exista multe riscuri pentru sanatate asociate sarcinii la femeile cu varste mai mari de 35 de ani, iar potentialele pericole afecteaza atat mama, cat si copilul.

Motivul pentru care femeile mai in varsta au mai multe sanse de a avea gemeni are legatura cu tendinta ovarelor de a elibera mai mult de un ovul in fiecare luna chiar inainte de a intra in perimenopauza.

Istoricul familiei:

Gemenii identici nu sunt genetici, dar gemenii fraterni sunt, ceea ce inseamna ca daca ai un parinte sau un bunic care are un frate geaman, ai sanse mai mari de a naste gemeni fraterni.

De razvan