Foto Flickr

Deşi nu este încă un subiect supus cercetării medicale extinse, ideea că siropul de tuse te-ar putea ajuta să rămâi mai repede însărcinată este susţinută de foarte mulţi specialişti.

Ei spun că un ingredient activ care e prezent multe produse expectorante – guaifenesina – ar putea maximiza şansele de a rămâne însărcinată mai repede.

Guaifenesina face ca mucusul cervical să fie mai fluid şi mai alunecos, ceea ce uşurează tranzitul spermatozoizilor prin cervix, crescând şansele de fertilizare a ovulului.

Dacă obişnuieşti să-ţi măsori temperatura bazală în fiecare dimineaţă pentru a şti dacă eşti la ovulaţie, dar corpul tău nu reuşeşte să producă un mucus cervical suficient de umed sau de alunecos, acest ingredient ar putea fi ajutorul de care ai nevoie.

Foto Flickr

Dar cum funcţionează? Guaifenesina este un expectorant, iar substanţele de acest tip sunt utilizate pentru a uşura congestia pulmonară prin fluidificarea secreţiilor bronşice, care pot fi apoi eliminate prin tuse. Această substanţă nu acţionează doar la nivelul plămânilor, ci pe toate mucoasele din organism, având un efect similar asupra mucusului cervical.

Dacă vrei ca demersul tău să aibă succes, secretul este să foloseşti acele produse care conţin doar guaifenesina ca substanţă activă (cum ar fi Hexpectoral, Vicks Expectorant etc.). Multe dintre produsele pentru răceală şi gripă de pe piaţă conţin şi antihistaminice. Aceste substanţe acţionează tot sistemic (la nivelul întregului organism) şi pot avea un efect advers celui vizat, adică uscarea şi diminuarea cantităţii de mucus cervical. Aşa că, nu uita să citeşti cu atenţie eticheta!

Începe administrarea medicamentului cu patru zile înainte de momentul la care te aştepţi să fii la ovulaţie şi continuă până în ziua în care fluidul cervical începe să se diminueze cantitativ şi să devină mai uscat.

În cazul în care alegi un sirop expectorant, specialiştii recomandă administrarea a două linguriţe de trei ori pe zi. Dacă vei alege pastilele, acestea trebuie luate aşa cum este indicat în prospectul medicamentului.

Înainte de a începe orice tratament, cere sfatul medicului curant şi mergi mai departe doar dacă acesta este de acord cu administrarea unui asemenea medicament.

De M. Anca