Sursa foto Flickr

Efectele alcoolului asupra fertilităţii sunt mult mai mari decât te-ai putea aştepta.

Chiar şi consumul moderat de alcool poate afecta fertilitatea; un consum ocazional fiind larg acceptat de majoritatea specialiştilor din toate colţurile lumii.

Conform unui studiu recent, bărbaţii cu un consum regulat de alcool prezintă o motilitate scăzută a spermatozoizilor, precum şi o concentraţie mai mică a acestora, determinând reducerea capacităţii de a concepe.

O băutură sau o porţie de alcool înseamnă: 18 ml de alcool pur sau 360 ml de bere 5% sau 150 ml vin 12% sau 40 ml de tărie 40% (aproximativ un shot).

Sursa foto Flickr

În urma multiplelor cercetări pe aceasta temă, specialiştii au ajuns la următoarele concluzii privind impactul consumului de alcool asupra fertilităţii:

  • Atât femeile, cât şi bărbaţii trebuie să evite consumul de alcool în perioada planificată pentru concepţie.
  • Femeile care consumă mai mult de 5 băuturi alcoolice pe săptămână rămân însărcinate cu dificultate.
  • Femeile cu un consum de până la 5 băuturi pe săptămână sunt mai puţin fertile.
  • În cazul femeilor infertile care s-au adresat medicului pentru această problemă, s-a constatat că acestea au avut un consum de alcool mult mai mare faţă de cele care au reuşit să rămână însărcinate în mod natural.
  • Bărbaţii cu un consum regulat de alcool prezintă o motilitate redusă a spermatozoizilor şi o concentraţie scăzută a acestora în spermă, ceea ce duce la micşorarea şanselor de a procrea.
  • Alcoolul are un efect de reducere a cantităţii de hormoni suprarenalieni (produşi de glandele suprarenale) eliberaţi. Acest lucru afectează în mod direct calitatea ovulului, precum şi a libidoului.
  • Băuturile alcoolice conţin o cantitate mare de zahăr, iar acesta scade fertilitatea prin afectarea echilibrului hormonal, creşterea rezistenţei la insulină, favorizarea infecţiilor micotice, scăderea imunităţii. Toate aceste efecte ale consumului de zahăr afectează atât fertilitatea femeilor, cât şi a bărbaţilor.
  • Consumul de alcool în perioada ovulaţiei scade şansele de a rămâne însărcinată.
  • În cazul femeilor, consumul frecvent de alcool creşte incidenţa tulburărilor menstruale ca amenoreea (absenţa menstruaţiei), dismenoreea (menstruaţie dureroasă), cicluri menstruale neregulate.

 Riscul consumului regulat de alcool în timpul sarcinii

Este binecunoscut faptul că un consum exagerat de alcool pe durata sarcinii poate determina probleme majore pentru făt. S-a dovedit ca alcoolul este teratogen (determină malformaţii) prin declanşarea sindromului alcoolismului fetal. Consumul de alcool în timpul sarcinii creşte riscul de avort spontan, de naştere prematură, de dezlipire de placentă sau chiar de moarte a fătului.

De M. Anca