Trompele uterine infundate sunt o posibila cauza a infertilitatii feminine. De obicei, nu exista simptome, dar exista anumiti factori de risc care pot creste sansa de a dezvolta aceasta afectiune. Termenul medical folosit pentru o trompa uterina blocata este ocluzia tubara.

Cele doua trompe uterine ale unei femei sunt niste conducte musculo-membranoase ce se intind de la coarnele uterine catre extremitatile superioare ale ovarelor. Acestea sunt captusite cu niste structuri delicate ce par a fi fire de par, care functioneaza in ambele directii, ajutand atat ovulul sa treaca din ovare in uter cat si sperma sa ajunga in uter.

Fiecare tub uterin se termina in fimbrii, care sunt niste structuri asemanatoare unor degete. Fimbria capteaza si ghideaza ovulul atunci cand ovarul il elibereaza.

Trompele uterine joaca un rol esential in reproducere deoarece acestea sunt locurile in care ouale sunt fertilizate.

Daca o parte a unei trompe uterine este deteriorata (prin interventie chirurgicala sau din cauza unei infectii), aceasta poate fi blocata de un tesut cicatricial.

Simptomele trompelor uterine infundate:

De cele mai multe ori, singurul simptom al acestei afectiuni este dificultatea de a ramane insarcinata. Medicii iau in calcul acest lucru dupa ce femeia a incercat timp de un an sa ramana gravida fara succes.

O trompa uterina blocata poate totusi sa determine senzatii precum durere in pelvis sau in burta. Aceasta durere poate aparea in mod regular, in special in perioada menstruatiei, sau poate fi constanta.

Uneori, un blocaj in trompa uterina poate tine in loc un ou fecundat. Aceasta conditie este cunoscuta sub numele de sarcina ectopica.

Sarcina ectopica poate sa nu produca intotdeauna simptome si este, de obicei, detectata in timpul ecografiilor. Cu toate acestea, femeia poate prezenta semne de sarcina, cum ar fi dureri de stomac sau sangerari vaginale. Orice femeie care suspecteaza ca are o sarcina ectopica trebuie sa solicite imediat asistenta medicala.

Cauzele trompelor uterine infundate:

  • Infectie pelviana netratata;
  • Endometrioza, o afectiune care determina mucoasa uterului sa creasca in afara uterului;
  • Hidrosalpinxul, conditie care se descrie prin aparitia unui fluid intr-o trompa uterina;
  • Gonoreea sau chlamydia.

Toate aceste conditii pot afecta trompele uterine direct sau in aceasta zona a corpului. In majoritatea cazurilor, acestea genereaza tesut cicatricial care poate bloca trompele.

Efectele trompelor uterine infundate asupra fertilitatii:

Sistemul reproducator feminin este alcatuit din ovare, uter si trompe uterine. Daca o problema medicala afecteaza oricare dintre aceste trei zone, posibilitatea de a ramane insarcinata devine tot mai mica.

Fiecare dintre cele doua ovare este conectat la uter cu o trompa uterina. Ovarele elibereaza ovule aleatoriu, de obicei cate un ovul pe luna.

De exemplu, ovarul drept ar putea elibera un ovul timp de 3 luni la rand, iar apoi ovarul stang poate elibera un ovul luna urmatoare.

Daca este blocata o singura trompa uterina, inca exista sanse ca femeia sa ramana insarcinata. Daca insa ambele trompe sunt blocate, acest lucru este mai putin probabil.

De razvan