Ai pus întotdeauna cariera pe primul plan, ai tot amânat momentul venirii pe lume a primului tău copil, iar acum ai ajuns la 40 de ani şi crezi că nu mai ai nicio şansă să devii mamă. Încep regretele că nu ai alocat mai mult timp vieţii personale şi disperarea îşi face loc în sufletul tău. Totuşi, nu trebuie să-ţi pierzi speranţa, datele statistice actuale despre fertilitatea feminină după 40 de ani nu sunt chiar atât de înspăimântătoare precum s-ar crede. Este adevărat, femeile pierd 90% din ovule până la vârsta de 30 de ani, dar încă rămân cu cel puţin 10.000 şi ai nevoie doar de unul singur pentru a procrea.

Sursa foto Flickr

Majoritatea studiilor scot în evidenţă partea negativă, arătând că una din trei femei cu vârsta cuprinsă între 35 şi 39 de ani nu poate rămâne însărcinată după un an de încercări. Aceste date statistice au apărut într-un articol publicat în anul 2004 în jurnalul Human Reproduction. Totuşi, nu trebuie să uităm că aceste cifre nu sunt stabilite în urma vreunui studiu de mare amploare efectuat în zilele noastre, ci sunt culese din registrele de naştere din Franţa între anii1670 şi 1830, când femeile nu aveau acces la asistenţă medicală modernă şi nici nu beneficiau de o nutriţie optimă.

Pe de altă parte, puţinele studii în care au fost incluse femei născute în secolul 20 ne arată că situaţia nu este chiar atât de tragică. Un studiu desfăşurat în anul 2004 pe 770 femei europene a arătat că 82% dintre cele cu vârsta cuprinsă între 35 şi 39 de ani ar putea concepe într-un interval de un an de încercări dacă au un raport sexual pe săptămână, comparativ cu 86% în cazul celor cu vârsta cuprinsă între 27 şi 34 de ani.

Sigur, şansele de rămâne însărcinată scad odată cu înaintarea în vârstă, dar acestea sunt nişte date statistice şi nu înseamnă că nu există şi situaţii individuale, cum ar fi cazul actriţei Halle Berry, care a dat naştere unui băieţel la vârsta de 47 de ani, sau al soţiei fostului premier britanic Tony Blair, care a născut cel de-al patrulea copil al cuplului la 46 de ani.

În plus, cercetări recente arată că mamele cu vârsta mai înaintată au de obicei o căsnicie ceva mai solidă, un venit sigur şi trăiesc mai mult decât cele care au născut între 20 şi 30 de ani.

De M. Anca