Fertilitatea

Fertilitatea inseamna capacitatea unui om de a avea copii. Cand vorbim despre fertilitate, trebuie sa includem ambele sexe pentru ca atat femeile cat si barbatii pot fi sau nu fertili. In ambele cazuri, fertilitatea se instaleaza in jurul varstei de 12 ani, atunci cand fetele au primul ciclu menstrual iar baietii au prima erectie cu ejaculare. Cu toate acestea, fertilitatea la o varsta asa frageda, este slaba, pentru ca 80% dintre ciclurile menstruale sunt anovulatorii in primul an, iar la baieti, cantitatea de sperma produsa de organism este foarte mica.

La persoanele de sex feminin, perioada cea mai fertila din viata este intre 20 si 30 de ani, fertilitatea scazand considerabil dupa varsta de 35 de ani, pana se instaleaza menopauza in jurul varstei de 50 de ani.

Persoanele de sex masculin, insa, raman fertili tot restul vietii, cu toate ca numarul spermatozoizilor produsi de organism scade considerabil odata cu inaintarea in varsta. Perioada cea mai fertila la barbati este intre 20 si 39 de ani. Dupa varsta de 80 de ani, continutul de sperma matura este de doar 10%.

Fertilitatea in general este influentata de mai multi factori, precum stilul de viata, alimentatia, factorii psihologici, factorii emotionali, consumul de droguri, factorii de mediu, sanatatea, economia si comportamentul sexual.

De Monica