Cand ne gandim la fertilitate, automat ne gandim si la ovulatie, si invers, dar intre cele exista o diferenta. General vorbind, fertilitatea este o capacitate, pe cand ovulatia este un fenomen. Mai exact, fertilitatea se refera la capacitatea femeii sau a barbatului de a procrea, pe cand ovulatia inseamna eliberarea ovulului din ovare. Iar acum haideti sa dezvoltam un pic.
Vorbind despre femei, spunem ca aceasta capacitate naturala de a ramane insarcinate si a naste copii este influentata de mai multi factori precum consanguinitate, nutritie, comportament sexual, instinct, cultura, economie, endocrinologie, emotii si stil de viata. Rata fertilitatii este numarul de copii nascuti de un cuplu, individ sau populatie. Opusul fertilitatii este infertilitatea, adica lipsa acestei capacitati.
Ovulatia, pe de alta parte, este un fenomen natural produs de cresterea nivelului de estrogen in faza foliculara a ciclului menstrual, ceea ce conduce la variatia nivelurilor de hormoni LH si FSH timp de 24-36 de ore. Rezultatul este ruptura foliculilor ovarieni, cand octocitul este eliberat din ovar prin oviduct.
Fertilitatea si ovulatia, desi sunt doua concepte distincte, au multe in comun. Ambele trebuie sa existe pentru a putea avea copii. Acum putem vorbi despre perioada fertila a femeilor.
Perioada ciclului menstrual in care femeile pot ramane insarcinate incepe cu 5 zile inainte de ovulatie si se incheie a doua zi dupa ce ovulul a fost eliberat. Daca ciclul menstrual este unul regulat, de 28 de zile, atunci ovulatia se produce in ziua 14, ceea ce inseamna ca perioada fertila incepe in ziua 9 si se termina in ziua 15.
In functie de factorii mentionati la inceputul articolului, in urma fenomenelor naturale ce au loc in corpul uman de-a lungul ciclului menstrual, o femeie poate ramane sau nu insarcinata, cu alte cuvinte, poate fi sau nu fertila.