Fiecare femeie are ceasul ei biologic. Afla, in acest articol, mai multe despre cat de mult influenteaza varsta fertilitatea si capacitatea de a avea un copil sanatos.

Nu fiecare ovul duce la aparitia unui copil, indiferent de cat de tanara esti!

Foarte multi oameni cred ca o femeie are 100% sanse de sarcina de fiecare data cand ovuleaza (adica, in fiecare luna). Deoarece o parte din ovule sunt anormale si deoarece fertilizarea trebuie sa se intample intr-o fereastra ingusta dupa aparitia ovulatiei, chiar si o femeie tanara si sanatoasa care incearca sa ramana gravida are doar o sansa de 25% in fiecare luna de a concepe un copil.

Cu toate acestea, exista 12 cicluri menstruale pe an – asa ca o femeie sanatoasa in varsta de circa 20 de ani are sanse foarte bune de a ramane insarcinata la un moment dat, daca incearca. (De aceea, medicii le recomanda femeilor sub 35 de ani sa incerce timp de un an sa ramana gravide pe cale naturala inainte de a cauta alte metode).

Fertilitatea are un declin puternic in jurul varstei de 35 de ani, cu 10 ani inainte de menopauza.

O femeie poata sa faca copii incepand cu primul ei ciclu menstrual, care apare, de regula, la varsta de 12 ani, pana la ultimul ei ciclu menstrual, adica timp de patru decenii (menopauza apare, de obicei, in jurul varstei de 50 de ani). Dar deoarece numarul de ovule scade odata cu trecerea timpului, la fel si calitatea lor, femeile nu raman fertile pentru toata aceasta perioada de timp.

Sa nu credem ca fertilitatea unei femei se prabuseste la varsta de 35 de ani; declinul fertilitatii se petrece pe parcursul intregii vieti de adult. Pe masura ce femeia imbatraneste, probabilitatea acesteia de a ramane insarcinata scade direct proportional cu cresterea infertilitatii.

Majoritatea femeilor ar trebui sa fie capabile sa conceapa copii si sa dea nastere unor copii sanatosi, in mod natural, chiar daca raman gravide si dupa ce depasesc varsta de 35 de ani. Totusi, dupa acest prag de varsta, incidenta infertilitatii este mai ridicata, la fel si problemele care pot aparea in timpul sarcinii, inclusiv avortul spontan.

Tratamentul pentru infertilitate nu poate compensa pe deplin scaderea fertilitatii cauzata de imbatranire!

Un studiu bazat pe mai multe femei sanatoase si fertile care au avut parte de inseminare artificiala cu sperma de la donator indica faptul ca sansa acestora de a ramane insarcinate pe o perioada de 12 cicluri (sau aproximativ un an) este de 73% pentru femeile cu varsta sub 30 de ani si de doar 54% pentru femeile de peste 35 de ani.

Statisticile din Statele Unite ale Americii pentru femeile supuse fertilizarii in vitro utilizand propriile oua arata cam acelasi lucru: pentru femeile sub 35 de ani, procentul succesului fertilizarii in vitro este de 41,5%, pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 35 si 37 de ani este de 31,9%, iar pentru femeile intre 38 si 40 de ani, rata de succes este de 22,1%. Asta inseamna ca, dupa varsta de 35 de ani, sansa de a ramane insarcinata prin fertilizare in vitro scade cu aproximativ 10% la fiecare 2 ani, reflectand o relatie similara intre fertilitate si varsta pe care o vedem in fertilitatea naturala.

De razvan