Medicamentele reprezinta o parte regulata si normala a tratamentelor de infertilitate si a procedurii de fertilizare in vitro (FIV). Acestea sunt folosite, de regula, pentru a pregati organismul femeii pentru tratament si pentru a creste sansele eliberarii oualor mai sanatoase din ovare.

Specialistii in Reproducere Umana Asistata sunt cei care pot evalua cel mai bine situatia fiecarei femei ce intampina probleme de fertilitate, recomandandu-le ulterior cele mai potrivite medicamente.

Iata cateva dintre medicamentele recomandate pentru stimularea ovariana:

Citrat de clomifen: Este un medicament gasit in farmacii sub mai multe denumiri comericale, cum ar fi Clomid, Serophene si Clostilbegyt, cel din urma fiind cel mai popular in farmaciile din Romania. Acest medicament are rolul de a creste cantitatea de FSH (hormonul foliculo – stimulant) secretata de glanda pituitara si este adesea folosit pentru a stimula ovulatia la femeile care au probleme cu menstruatia.

Reactiile adverse potentiale includ:

 • incidenta crescuta a nasterilor multiple;
 • incidenta crescuta a avortului spontan;
 • bufeuri, greata si sensibilitate la nivelul sanilor;
 • dureri de cap sau vedere incetosata;
 • depresie si stari proaste de spirit;
 • chisturi ovariene si disconfort pelvian cauzat de suprastimularea ovarelor.

Gonadotropina corionica umana sintetica (hCG): este un preparat injectabil intramuscular utilizat pentru declansarea ovulatiei. Se utilizeaza frecvent cand alte medicamente au fost luate pentru a induce ovulatia. In farmacii, acesta se gaseste sub denumirile comerciale Pregnyl, Profasi, Novarel sau Ovidrel. Medicamentul nu prezinta efecte secundare cunoscute.

Hormonul de stimulare foliculara (FSH): Se administreaza sub forma de injectii sub piele (injectii cutanate) cu rolul de a stimula direct cresterea foliculara a ovarelor. Printre medicamentele cele mai frecvente cu FSH se numara: Bravelle, Follistim si Gonal.

Reactiile adverse potentiale includ:

 • incidenta crescuta a nasterilor multiple;
 • incidenta sporita a avortului spontan si a nasterii premature;
 • sensibilitate in locul injectarii;
 • schimbari de dispozitie si depresie;
 • sindromul de hiperstimulare ovariana.

Gonadotropina Umana de Menopauza (hMG): Este o injectie ce contine parti egale de FSH si LH (hormon luteinizant), administrata pentru a stimula ovarele sa produca mai multe oua in timpul unui ciclu. Medicamentele hMG pe care le gasim in farmacii sunt: Menopur si Repronex.

Acestea sunt cele mai puternice medicamente de ovulatie disponibile pe piata. Reactiile adverse sunt similare cu cele mentionate mai sus pentru FSH.

Alte medicamente utilizate pentru a imbunatati tratamentul fertilitatii:

Medrol: Este un steroid administrat zilnic timp de patru zile in timpul ciclului pentru a ajuta la implantarea embrionara.

Doxiciclina: Un antibiotic oral administrat partenerului de sex masculin pentru a reduce nivelurile de bacterii ce pot fi gasite in materialul seminal. Acest medicament este, de asemenea, administrat femeii pentru a reduce riscul de infectare dupa aspirarea foliculilor la momentul recoltarii oualor.

De razvan