Perioada de fertilitate este perioada în care o femeie poate rămâne insărcinată și cunoașterea acestei perioade este foarte importantă pentru planificarea unei sarcini într-o familie.
Perioada fertilă lunară este perioada în care o femeie, dacă dorește, poate rămâne însărcinată cel mai ușor. Această perioadă poate fi calculată după un ciclu de 28, 29 sau 30 de zile, in funcție de durata menstruației.
Această perioadă variaza in jurul datei ovulației. Ovulația reprezintă dezvoltarea și eliberarea unui ovul de către ovarele femeii. Cunoașterea acestei perioade sporește semnificativ șansa de a rămâne însărcinată.
Sarcina este posibilă doar în urma fecundării ovulului de un spermatozoid, aceasta fiind posibilă în timpul zilelor ovulației. Acestea sunt 3-5 zile înaintea ovulației și 1-2 zile după perioada de ovulație. În urma efectuării unor studii s-a demonstrat că la un ciclu stabil de 28 de zile ovulația apare în cea de-a 14-a zi, adică prima zi a ciclului, prima zi a menstruației. La ciclul de 29 de zile, ovulația apare în cea de-a 15-a zi, iar la cel de 30 de zile, în ziua a 16-a.
Un ovul trăiește între 12 și 24 de ore. Dacă în acest timp el nu este fecundat de către un spermatozoid, acesta moare și este eliminat. Spermatozoizii au o viață mai lungă, de la 24-48 de ore, până la 3-5 zile.
Spermatozoizii sunt de doua tipuri, cei cu cromozom x (feminin) și cei cu cromozom y (masculin), pe când ovulele au doar cromozomul de tip X. Durata de viață a spermatozoiziilor depinde de tipul de cromozomi pe care îi poartă. Cei purtători de cromozom x trăiesc 3-5 zile, iar cei cu cromozom y trăiesc 24-48 de ore.
Dacă un ovul ( fiind doar cu cromozom X) este fecundat de un spermatozoid cu cromozom x (Xx), atunci se va naște o fetiță, iar dacă ovulul este fecundat de un spermatozoid cu cromozom y (Xy), se va naște un băiețel.