Din pacate, endometrioza este o afectiune care poate afecta fertilitatea in mai multe moduri. Odata ce boala progreseaza, iar leziunile pelvine ajung sa se formeze in trompele uterine, trecerea spermatozoizilor si a ovulelor prin pelvis va fi din ce in ce mai afectata.
In mod similar, se pare ca exista o schimbare in pelvis, cel mai probabil rezultand din inflamatia legata de endometrioza. Aceste substante si celule inflamatorii afecteaza atat functia ovulelor cat si functia spermei, fertilizarea, dezvoltarea si implantarea embrionului.
Exista, de asemenea, dovezi tot mai evidente ca aceasta afectiune afecteaza calitatea si cantitatea ovulelor, desi nu este sigur ca acesta este un efect direct al bolii. Cantitatea de ovule poate fi masurata printr-un test cu ultrasunete pentru zona pelvina sau printr-un test de sange numit AMH. Desi are sens faptul ca endometrioza ovariana poate avea acest efect, dovezile actuale indica o reducere a numarului si a calitatii ovulelor chiar daca boala se afla in afara ovarelor.
Mai mult decat atat, studiile ne sugereaza ca uterul la femeile cu endometrioza pare sa functioneze diferit. Se pare ca embrionii tind sa se implanteze din ce in ce mai greu, iar sansele de avort spontan sunt mai mari in cazul femeilor cu endometrioza.
Unele dintre tratamentele pentru endometrioza, indiferent daca sunt medicale sau chirurgicale, pot afecta, de asemenea, fertilitatea. Aproape toate tratamentele medicale pentru endometrioza vor interfera cu ovulatia si, prin urmare, vor impiedica aparitia unei sarcini. Desi niciunul dintre aceste tratamente nu are efecte pe termen lung asupra fertilitatii, orice intarziere a conceptiei, in special la varsta de peste 35 de ani, va reduce in mod natural sansele de a ramane gravida.
Esti diagnosticata cu endometrioza, dar nu esti pregatita sa ramai insarcinata. Ce este de facut?
Inainte de toate, trebuie sa fii foarte bine informata in legatura cu situatia ta de sanatate. Orice evaluare si gestionare a endometriozei trebuie sa aiba in vedere fertilitatea si intentia de a reproduce. Prin urmare, trebuie sa faci o evaluare a rezervei ovariene, un test care sa arate starea de severitate a endometriozei si neaparat o discutie serioasa cu medicul ginecolog in legatura cu intentia de a face copii. In colaborare cu un medic ginecolog bun, vei putea sa dezvolti un plan de gestionare a fertilitatii tale bazat pe situatia ta personala.
Daca vrei sa ai copii pe viitor, trebuie sa respecti, inainte de toate, un stil de viata sanatos si sa mergi o data la sase luni la controlul ginecologic de specialitate. In anumite circumstante, mai ales daca rezerva ta ovariana este scazuta sau daca endometrioza este extinsa, inghetarea ovulelor ar putea fi o idee buna.
Daca vrei sa ramai insarcinata:
Acum, a ramane insarcinata este o problema usor diferita, deoarece exista alti doi factor importanti: varsta si sperma.
In timp ce fertilitatea ta este afectata de endometrioza, la fel de importanta este varsta pe care o ai atunci cand incerci sa concepi un copil. O femeie cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani ar trebui sa aiba succes in a concepe un copil (daca endometrioza nu este foarte extinsa), dar o femeie trecuta de 40 de ani va avea dificultati in a ramane insarcinata, indiferent de severitatea endometriozei.