Ai luat vreodata in considerare metoda de epilare definitiva cu laser? Tratamentele de frumusete care pretind rezultate de durata sunt unele dintre cele mai tentante pentru femeile din ziua de azi. Da, ne dorim o piele fina si catifelata! Si da, dorim sa petrecem cat mai putin timp in saloanele de cosmetica! Prin urmare, nu este nicio surpriza faptul ca unele dintre cele mai populare si evolutive forme de tehnologie in cosmetica este epilarea cu laser, o metoda ce promite sa indeparteze definitiv parul inestetic de pe corp. Insa pe masura ce aceste tehnologii avanseaza, la fel si preocuparea noastra in legatura cu modul in care aceste tehnologii afecteaza sanatatea pe termen lung. Ai auzit vreodata ca epilarea cu laser este legata de cancer si chiar de infertilitate? Ei bine, de cand aceasta procedura de indepartare a parului se realizeaza in clinicile de estetica medicala, s-au efectuat tot mai multe studii pentru a examina daca aceste afirmatii sunt adevarate sau daca sunt niste simple mituri.

Iata ce spun majoritatea studiilor stiintiice despre legatura dintre epilarea cu laser si infertilitate:

Ce este epilarea cu laser?

Procesul ete simplu – laserul utilizat transmite fascicule de lumina concentrate, care actioneaza asupra foliculilor de par. Pigmentii din foliculi absorb lumina, iar parul este indepartat in acest fel. Procedura se realizeaza cu impulsuri mici, fiecare avand doar o fractiune de secunda, lucrand de obicei pe mai multe de fire de par. Epilarea definitiva cu laser poate fi folosita atat pentru zonele mici ale corpuui, cum ar fi zona de deasupra buzei superioare, cat si pe zone mari, cum ar fi picioarele sau zona inghinala.

Poate epilarea cu laser sa afecteze ovarele? Cauzeaza infertilitate?

Mitul infertilitatii este doar un mit si nimic mai mult – perpetuat de ingrijorarea faptului ca laserul emite radiatii ce vor fi absorbite de organe si de alte structuri celulare interne. Ei bine, orice dermatolog sustine ca radiatia minima care este emisa prin aceasta tehnica nu poate patrunde, de fapt, in organele interne ale organismului. La fel ca in cazul tuturor inovatiilor sau progreselor tehnologice care interactioneaza cu corpul nostru, este normal sa analizam mai intai daca stiinta sprijina aceasta siguranta. De aceea, atat de multe studii s-au axat pe aceste probleme de fertilitate si cancer ca posibile efecte secundare.

Elizabeth Hale, dermatolog si profesor la New York School of Medicine Dermatology afirma: „Modul in care functioneaza laserul pentru indepartarea parului este prin vizarea pigmentului intr-un folicul de par… Acesta actioneaza doar asupra pigmentului si nu are nicio influenta asupra fertilitatii.” Laserul penetreaza mai putin de un milimetru in piele, ceea ce inseamna ca ovarele nu pot fi afectate. Prin urmare, epilarea cu laser efectuata in orice zona a corpului, chiar si in zona inghinala, este absolut sigura si nu va cauza infertilitate.

Exista vreo legatura intre epilarea cu laser si cancer?

In ceea ce priveste cancerul, Skin Care Foundation concluzioneaza ca tratamentele cu laser nu cauzeaza cancer. Similar, asa cum am mentionat deja in randurile de mai sus, laserul nu penetreaza suficient de adanc pentru ca radiatia sa fie absorbita. In toata literatura medicala actuala nu exista nicio legatura intre cancer si procedurile de indepartare a parului cu laser.

De razvan