sedentarism

Exista o multime de factori care pot duce la scaderea si chiar disparitia fertilitatii, dar conform specialistilor, cel mai mare pericol asupra fertilitatii este stilul de viata sedentar, la care din pacate suntem cu totii supusi in ultimii ani. Majoritatea oamenilor din ziua de azi au un stil de viata stresant si sedentar care, de foarte multe ori, duce la afectarea fertilitatii. In cele mai multe tari dezvoltate si in curs de dezvoltare, viata profesionala a oamenilor, fie ca este vorba de barbati sau femei, este in asa fel incat acestia sa stea jos, sa citeasca si sa petreaca mult prea mult timp pe calculator, implicandu-se prea putin sau chiar deloc in activitati fizice sportive. Acest stil de viata, sedentarismul, are o influenta semnificativa asupra fertilitatii si nu numai. Inactivitatea fizica are de multe ori repercusiuni asupra fertilitatii barbatilor, dar mai ales a femeilor, cauzandu-le dezechilibre hormonale si boli la nivelul ovarelor, cum este boala ovariana polichistica, despre care se stie ca este una dintre principalele cauze ale infertilitatii la femei.

Desi femeile sunt mai susceptibile de a ajunge la infertilitate din cauza sedentarismului, barbatii nu sunt nici ei lipsiti de acest risc. De fapt, barbatii care se implica rar in activitati fizice sau care nu fac niciodata sport tind sa fie obezi sau supraponderali, producand astfel o sperma de slaba calitate. Obezitatea nu afecteaza doar calitatea spermei, dar modifica si structura celulelor sale, reducand astfel sansele de a concepe. In afara de asta, stilul de viata sedentar determina, de asemenea, supraincalzirea scrotului, alta cauza a infertilitatii la barbati. Poate ca nu stiai, dar purtarea indelungata a pantalonilor stramti si plasarea frecventa a laptopului pe coapse timp de mai multe ore pot fi cauze responsabile pentru incalzirea scrotului.

Avand in vedere impactul negativ al stilului de viata sedentar asupra fertilitatii femeilor si barbatilor, este important ca toata lumea sa fie constienta de importanta activitatii fizice, in special daca isi doreste copii. Daca iti faci griji ca nu iti vei putea schimba stilul de viata, dar vrei sa iti pastrezi sanatatea fertilitatii, exista o serie de modalitati de depasire a acestei probleme. O solutie ar fi sa faci plimbari cat mai dese. Poti sa le faci in timpul pauzelor de munca sau dupa ce termini programul de la birou. Totodata, daca esti barbat, inceaca sa porti cat mai des pantaloni largi si confortabili. Ideal ar fi, desigur, sa incerci sa faci sport de cel putin doua ori pe saptamana, fie ca este vorba de yoga, pilates, alergare, aerobic, inot sau fitness. Activitatile fizice ajuta la circulatia sangelui la organele reproductive, crescand astfel nu numai fertilitatea, dar si libidoul.

Sportul nu iti va salva doar fertilitatea, dar te va tine departe si de bolile cardiovasculare, diabet si alte probleme de sanatate care iti pot pune viata in pericol. Daca deja suferi de infertilitate si iti doresti copii, poti intotdeauna sa apelezi la ajutorul unui specialist FIV (fertilizare in vitro).

De razvan