Desi exista o multime de factori ce pot cauza infertilitate atat la femei, cat si la barbati, specialistii spun ca unul dintre cei mai notabili este stilul de viata la care, din pacate, suntem cu totii expusi in ziua de azi.
Majoritatea oamenilor au un stil de viata stresant si sedentar, care adesea ajunge sa le afecteze sanatatea, inclusiv fertilitatea. In cele mai multe tari dezvoltate si in curs de dezvoltare, cum este si Romania, viata profesionala a majoritatii oamenilor include sezut pe scaun pret de 8-10 ore pe zi, stat in fata unui computer mult prea mult timp si lipsa aproape completa de miscare.
Acest tip de stil de viata, adesea denumit stil de viata sedentar, are o influenta semnificativa asupra fertilitatii. Specialistii au descoperit ca sedentarismul afecteaza atat fertilitatea barbatilor, dar mai cu seama pe cea a femeilor. Unul dintre motive este acela ca sedentarismul provoaca dezechilibre hormonale si boala ovariana polichistica, afectiune considerata a fi una dintre cauzele majore ale infertilitatii la femei.
Desi femeile sunt mai susceptibile sa dezvolte infertilitate din cauza stilului de viata sedentar, barbatii nu sunt feriti de afectele sedentarismului. Barbatii care nu obisnuiesc sa se implice in activitati fizice tind adesea sa fie obezi sau supraponderali, fapt ce duce la o scadere a calitatii spermei. Obezitatea nu afecteaza numai calitatea spermatozoizilor, dar modifica si structura celulelor sale, reducand astfel sansele de concepere.
Mai mult decat atat, stilul de viata sedentar provoaca o incalzire excesiva a zonei scrotului, acesta putand fi un alt pericol pentru fertilitate. Purtarea pantalonilor stransi si asezarea laptopului pe coapse timp indelungat pot fi o cauza majora pentru incalzirea scrotului.
Avand in vedere impactul negativ al sedentarismului atat pentru barbati, cat si pentru femei, este important ca toata lumea sa fie constienta de efectele acestui stil de viata si sa incerce sa se implice in activitati fizice cat mai des, mai ales daca exista dorinta ca pe viitor sa poata concepe copii.
Micile plimbari in timpul pauzelor de munca si purtarea pantalonilor largi si confortabili pot ajuta, de asemenea, la mentinerea fertilitatii. In ceea ce priveste sportul, exercitiile obisnuite de gimnastica, yoga, pilates, joggingul si plimbarile lungi sunt cele mai recomandate pentru prevenirea infertilitatii.
Activitatile fizice de genul acesta stimuleaza fluxul de sange catre organele de reproductie, mentinand celulele reproducatoare sanatoase si conservand astfel fertilitatea.