Daca intampini dificultati in a ramane insarcinata, ar trebui sa iei in calcul daca ai sau nu sindromul ovarelor polichistice (SOPC). SOPC este o cauza des intalnita a infertilitatii la femei si vine la pachet cu o varietate de simptome care pot aparea odata cu debutul pubertatii. Cu toate acestea, pentru multe femei, simptomele acestui sindrom sunt destul de tolerabile, motiv pentru care ele nici nu realizeaza ca au aceasta problema pana cand observa ca nu pot ramane insarcinate. Daca ai probleme in a ramane gravida si esti supraponderala, diabetica, ai acnee, pilozitate excesiva sau ai mentruatii anormale, atunci ar trebui sa mergi la un ginecolog deoarece este foarte posibil sa suferi de sindromul ovarelor polichistice.
SOPC este o afectiune hormonala care afecteaza aproximativ 5-10% dintre femeile la varsta fertila. Acesta poate include o gama intreaga de simptome, de la usoare la severe. Ovarul polichistic este un ovar (parte a sistemului reproducator feminin care produce oua) care nu functioneaza corect din cauza problemelor sistemului endocrin – reteaua de glande care secreta hormoni pentru a regla frunctionarea corpului. Acesta are mai multe chisturi, ce arata ca niste perle, de-a lungul suprafetei sale. Chisturile sunt efectiv foliculi care contin oua ce nu au putut sa se dezvolte pe deplin din cauza incapacitatii ovarelor de a functiona corespunzator. Acest lucru se datoreaza, in mare parte, producerii unor cantitati excesive de hormoni masculini, in special testosteron.
Printre simptomele ovarelor polichistice se numara urmatoarele:
- tulburari menstruale – absenta de menstruatie (amenoree), menstruatii neregulate (oligomenoree) sau menstruatii excesive (hipermenoree);
- infertilitate cauzata de incapacitatea de a ovula in mod normal (anovulatie);
- acnee si hirsutism (par excesiv pe corp) cauzate de excesul de hormoni masculini;
- rezistenta la insulina, diabet si niveluri ridicate de colesterol.
Gama si severitatea simptomelor variaza atat de mult la femei, incat nu este intotdeauna posibil sa stii daca esti afectata. Multe femei, prin urmare, nu primesc ajutorul necesar pana cand sesizeaza ca au probleme cu conceperea. Daca banuiesti ca ai putea avea SOPC, ar fi bine sa mergi la un medic ginecolog cat mai curand posibil. Medicul iti va efectua un test de ecografie endovaginala in urma caruia va putea sti cu exactitate daca ai sau nu aceasta afectiune.
Din pacate, desi SOPC este tratabil cu o varietate de medicamente pentru a tine sub control diferitele simptome, nu poate fi complet vindecat si trebuie gestionat periodic. Chiar daca ai acest sindrom, trebuie sa stii ca inca poti ramane insarcinata. Daca vrei sa-ti maresti sansele de a concepe, incepe prin a adopta un stil de viata cat mai sanatos si mergi in mod regulat la medicul ginecolog!