Incerci sa ramai insarcinata, dar fara succes?
Asadar, te confrunti cu aceasta problema de ceva timp incoace. Intampini dificultati in a avea un somn de calitate. Poate ca nu stii de ce, sau poate ca stii. Poate ca este o problema care te supara de cateva saptamani, de cateva luni sau chiar de peste un an. Oricare ar fi perioada de timp, lipsa unui somn bun poate fi devastator pentru o persoana, mai ales daca aceasta incearca sa conceapa un copil.
Stai cu ochii deschisi in pat chiar si cateva ore inainte sa reusesti sa adormi? Te trezesti de mai multe ori in timpul noptii? Te trezesti mai devreme decat in mod normal si nu poti sa te culci inapoi? Indiferent care este sursa problemei, insomnia poate fi o frustrare atat pentru tine cat si pentru sotul tau atunci cand incerci sa ramai gravida. Probabil ca nu stiai, dar lipsa de somn reduce sansele de a concepe un copil. Pe un termen indelungat, insomnia poate afecta negativ fertilitatea atat in cazul femeilor cat si in cazul barbatilor.
Cum te poate ajuta leptina:
Leptina este un hormon cunoscut pentru rolul sau in apetitul alimentar. Aceasta ajuta la reglarea unui consum moderat de alimente, crescand totodata nivelul de energie in organism. Realizeaza un act de echilibrare alaturi de grelina (ghrelina), hormonul care se ocupa de stimularea apetitului alimentar atunci cand stomacul este gol.
Leptina nu este produsa de creier, ci de celulele grase care transmit hipotalamusului creierului ca nu mai trebuie sa mananci dupa ce s-a consumat suficienta mancare. Acest act de echilibru este destinat sa descurajeze atat supraalimentarea cat si subalimentarea, promovand astfel o greutate echilibrata a organismului. Deoarece leptina este produsa de celulele grase, o persoana supraponderala va avea nivelul de leptina mai mare decat o persoana cu o greutate corporala mai mica. De stiut insa ca nivelurile de leptina din organism sunt, de asemenea, influentate de:
- stresul psihologic;
- tensiunea arteriala;
- programul de sport si de energia pierduta in timpul exercitiilor fizice;
- somn.
Rolul leptinei in fertilitate:
Pe langa faptul ca ajuta la mentinerea unei greutati corporale la un nivel optim si elibereaza nivelurile de energie, leptina este, de asemenea, cunoscuta ca avand rolul de a creste fertilitatea la femei. In mucoasa uterului se gasesc receptori pentru leptina. Acesti receptori stimuleaza ovulul fertilizat sa fie implantat in uter. O femeie cu deficit de leptina va avea asadar mai putine sanse de a ramane gravida.
Leptina, daca este in exces, poate de asemenea sa influenteze in mod negativ probabilitatea de a concepe un copil. Nivelul prea mare de leptina este oarecum asemanator cu nivelul prea mare de insulina. Totodata, prea multa leptina poate stimula receptorii din uter sa nu mai fie la fel de receptivi. Acesta este unul dintre motivele pentru care femeile supraponderale tind sa ramana insarcinate mai greu decat femeile cu o greutate corporala normala.
Somnul de calitate te va ajuta sa ramai insarcinata mai usor!
Tot mai multe cercetari stiintifice realizate in ultimii ani au scos la iveala faptul ca somnul regleaza nivelurile de hormoni in organism, inclusiv hormonii care influenteaza fertilitatea. Totodata, eliberarea anumitor hormoni va determina calitatea somnului. Pentru un somn mai bun, incearca sa acorzi mai multa atentie asupra:
- alimentatiei;
- sportului;
- sanatatii emotionale;
- consumului de cafea;
- consumului de alcool.