Nu exista o reteta magica pentru fertilitate. Toate organismele umane sunt diferite. Cu toate acestea, exista anumite schimbari ale stilului de viata pe care le poti face pentru a-ti aduce corpul in cea mai buna forma posibila daca intentionezi sa ramai insarcinata. Citeste mai departe pentru a sti ce anume este benefic si ce este nerecomandat fertilitatii.

Ia in considerare acidul folic!

Acidul folic este forma sintetica a folatului, o vitamina (B9) care se gaseste in alimente precum verdeturile, legumele verzi, ficatul de pasare sau de porc, sparanghelul, ouale si varza de Bruxelles. Acesta poate fi achizitionat sub forma unui supliment alimentar si este recomandat femeilor care intentioneaza sa ramana gravide, dar mai ales celor care sunt deja gravide, deoarece joaca un rol esential in prevenirea defectelor congenitale, in special a celor ale tubului neural (cum ar fi spina bifida) si in prevenirea avorturilor spontane.

Masoara-ti IMC-ul!

Greutatea ta iti poate afecta fertilitatea. Daca IMC-ul (indicele de masa corporala) este scazut (adica mai mic de 18,5), s-ar putea sa nu produci suficient estrogen, ceea ce poate duce la menstruatii neregulate si /sau la absenta totala a menstruatiei (amenoree). Sportul in exces este unul dintre factorii care pot provoca amenoree.

Pe de alta parte, daca IMC-ul este prea mare (peste 30), este posibil sa ai probleme cu ovulatia si, de asemenea, menstruatii neregulate, dar si alte conditii care ar putea avea un impact negativ asupra fertilitatii, cum ar fi problemele tiroidiene, rezistenta la insulina si diabetul. Discuta cu un medic specialist despre IMC-ul tau pentru a vedea daca exista probleme care te impiedica sa ramai insarcinata si, implicit, pentru a le trata. Si, aminteste-ti! Fertilitatea nu este o problema strict feminina! S-a constatat ca barbatii cu IMC ridicat au un numar mai mic de spermatozoizi si o motilitate mai mica a acestora.

Renunta la fumat! Niciodata nu este prea tarziu, mai ales cand vine vorba de fertilitate!

Stoparea fumatului este grea, stim, dar aceasta ar trebui sa fie primordiala nu numai pentru sanatatea plamanilor tai, ci si pentru fertilitatea ta. Produsele chimice din fumul de tigara (nicotina si monoxidul de carbon) pot accelera pierderea oualor sexuale feminine si, odata disparute, ele nu mai pot fi inlocuite. Mai mult, fumatul are un impact negativ asupra calitatii oualor, precum si asupra functiei ovarelor, putand duce, de asemenea, la menopauza prematura. Fumatul are efecte nocive si asupra spermatozoizilor – le scade calitatea si capacitatea de a se deplasa, ii face incapabili sa fecundeze ovule si ii poate deforma.

Testeaza-te pentru BTS!

Infectiile cu transmitere sexuala sunt foarte frecvente si, din pacate, unele dintre ele nu au simptome. Prin urmare, multe persoane bolnave nu stiu ca sunt infectate. Singura metoda de a te asigura ca esti perfect sanatoasa este de a face testele BTS. Atunci cand chlamydia si gonoreea (cele mai frecvente doua boli cu transmitere sexuala din Romania) nu sunt tratate, ele pot duce la boala inflamatorie pelvina, o infectie a uterului, trompelor uterine, ovarelor si colului uterin. Boala inflamatorie pelvina poate duce la infertilitate daca este lasata netratata.

De razvan