Sursa foto Flickr

Corpul uman este o maşinărie complexă, având în acelaşi timp nebănuite resurse de a se reface, dar fiind şi foarte sensibil la orice schimbare, precum şi la mulţi dintre factorii externi. Pe de o parte, organismul nostru este în stare să lupte împotriva germenilor, să vindece răni cât mai rapid, iar pe de altă parte, anxietatea sau un nivel de stres destul de ridicat pot să împiedice anumite părţi ale corpului să funcţioneze la parametrii normali.

Numeroase cercetări au arătat că anxietatea poate avea un efect determinant asupra fertilităţii. Deşi anxietatea nu poate face ca starea de infertilitate să fie una permanentă, se pare că scade destul de mult probabilitatea apariţiei unei sarcini.

Din nefericire, anxietatea şi stresul sunt parte integrantă a vieţii noastre de zi cu zi.

Cercetările arată că efectele acestora asupra fertilităţii sunt chiar mai importante decât percepem. În aproximativ 30% dintre cazurile în care cuplurile nu au reuşit să conceapă timp de şase luni sau mai mult, stresul a fost principalul factor.

Sursa foto Flickr

Stresul poate să fie legat de locul de muncă sau de relaţia cu partenerul, dar, în cele mai multe cazuri, sursa acestuia este chiar neputinţa de a concepe. Cu cât trece mai mult timp şi nu apare o sarcină, cu atât nivelul de stres din cadrul cuplului este mai ridicat, crescând probabilitatea de instalare a infertilităţii.

Modalitatea prin care anxietatea determină apariţia infertilităţii este încă neclară, dar cei mai mulţi specialişti recomandă odihna şi relaxarea în cazurile cu încercări repetate de a concepe. Rezultatele sunt absolut surprinzătoare.

Cum să te relaxezi pentru a rămâne însărcinată

  • Fă dragoste fără să te obsedeze dorinţa de a rămâne însărcinată. Sigur, este important să ţii cont de fereastra fertilă, dar trebuie să te gândeşti în primul rând la plăcerea ta, ceea ce te va relaxa. Nu programa sexul, ci bucură-te de momentele de intimitate împreună cu partenerul tău, fără să priveşti acest lucru ca pe o condiţie pe care trebuie să o îndeplineşti pentru a rămâne însărcinată. A face dragoste exact atunci când simţi este modalitatea cea mai simplă şi cea mai eficientă de a reduce stresul şi anxietatea.
  • Foloseşte-ţi din plin timpul liber. Atunci când eşti stresată, mintea îţi este cel mai mare duşman. Chiar dacă nu ai chef să faci nimic şi tot ce îţi doreşti este să stai cât mai mult timp singură, în realitate, anxietatea este cea care te face să ai din ce în ce mai multe gânduri negative. Prin urmare, asigură-te că îţi foloseşti timpul liber la maximum, având cât mai multe activităţi recreative împreună cu prietenii sau familia. În acest fel te vei elibera de gândurile negative, vei fi mai optimistă şi vei reuşi să te relaxezi cu adevărat.
  • Evită să-ţi stabileşti o dată pentru a rămâne însărcinată. De multe ori, acest lucru este uşor de spus, dar greu de pus în practică, mai ales după vârsta de 30 de ani. Totuşi, gândeşte-te că simplul fapt că îţi stabileşti un termen limită nu înseamnă şi că se va întâmpla exact când îţi planifici. Cu cât te vei apropia mai mult de data stabilită şi nu rămâi însărcinată, cu atât vei fi mai stresată. Bucură-te de fiecare zi şi hotărăşte paşii ce vor urma doar după ce te-ai consultat cu medicul.

De M. Anca