Conform Institutului National de Sanatate, 70-80% dintre femei vor avea fibroame uterine pana ajung la varsta de 50 de ani. De asemenea, 20-50% dintre femei dezvolta deja fibroame cand sunt inca in perioada fertila. Vestea buna este ca fibroamele sunt tesuturi benigne (non-canceroase) si, in cele mai multe cazuri, nu necesita tratament. Multe femei se tem de fibroamele uterine, mai ales daca isi doresc o sarcina. Totusi, desi fibroamele vin la pachet cu cateva riscuri suplimentare, acestea sunt rare si adesea tratabile.
Ce sunt, de fapt, fibroamele uterine?
Fibroamele uterine sunt cresteri anormale de celule musculare si conjunctive care formeaza, in mod obisnuit, peretele uterului. De obicei, nu devin canceroase. Se pare ca acestea apar din cauza unor mutatii in interiorul celulelor peretelui uterin care cauzeaza o crestere continua. Mutatia responsabila pentru peste 70% din fibroame este in gena MED12 (mediator complex subunit 12). Factorii care cresc riscul de dezvoltare a fibroamelor includ: originea africana, varsta inaintata, obezitatea, hipertensiunea si consumul de aditivi alimentari si de lapte de soia).
Cele mai multe femei care au fibroame uterine nu au niciun simptom. Daca insa ramai gravida, fibromul uterin poate prezenta cateva provocari. Unele femei vor avea mai multe dureri in timpul sarcinilor din cauza acestora sau vor intampina mai multe probleme de fertilitate in prealabil.
In general, fibroamele uterine sunt inofensive si nu interfereaza cu sarcina sau cu fertilitatea. Mai mult, medicii pot monitoriza cresterile acestora si le pot trata daca este necesar astfel incat sa reduca riscurile la minim.
Tipuri de fibroame uterine:
Poti dezvolta fibroame uterine in interiorul sau in exteriorul peretilor uterini sau chiar in celulele peretilor uterini.
Fibromul uterin poate fi de 4 tipuri:
- intramural: creste in interiorul peretelui uterin;
- submucos: creste sub mucoasa cavitatii uterine;
- subseros: creste in exteriorul peretelui uterin;
- pediculat: creste pe un pedicul, fie in interiorul, fie in exteriorul uterului.
Simptomele fibroamelor uterine:
De regula, fibroamele uterine nu prezinta simptome, fiind detectate doar la ecografie. Rareori, acestea dau urmatoarele simptome:
- menstruatii anormal de dureroase sau de lungi;
- coagulari de sange in timpul menstruatiei;
- dureri profunde in zona intima in timpul actului sexual;
- infectii frecvente ale tractului urinar;
- dureri intestinale;
- durere pelviana;
- dureri in zona inferioara a spatelui;
- dureri de picioare;
- senzatie de presiune in abdomen sau in rect.
Pot fibroamele uterine sa afecteze fertilitatea?
Multe femei pot concepe in mod natural daca au fibroame, dar fibroamele pot afecta capacitatea de a ramane gravida. Marimea si localizarea acestora, printre alti factori, vor determina daca afecteaza sau nu fertilitatea unei femei.
Fibroamele uterine pot afecta fertilitatea in mai multe moduri, deoarece:
- pot distorsiona cervixul sau uterul, afectand negativ miscarea sau implantarea embrionilor;
- pot bloca trompele uterine;
- pot avea un impact negativ asupra receptivitatii mucoasei uterine;
Fibroamele cre se afla in interiorul cavitatii uterine (submucoase) sau cele care au diametru mai mare de 6 centimetri sunt cele mai problematice pentru fertilitate.