Infectiile vaginale… foarte multe femei se confrunta cu ele la un moment dat. De fapt, circa 75% dintre femei se confrunta cel putin o data in viata cu o infectie in zona intima. Infectiile vaginale, cum ar fi vaginoza bacteriana, sunt atat de frecvente incat femeile care nu sunt familiarizate cu observarea semnelor de fertilitate pot confunda prezenta lichidului cervical din fiecare luna cu infectia recurenta. Daca nu stiai, prezenta lichidului cervical este perfect normala si este, mai mult, un lucru bun, deoarece iti poate arata unde te afli in ciclul de ovulatie.
Acestea fiind spuse, probabil ca vor exista vremuri in care te vei confrunta cu o infectie vaginala. Dar, desi sunt neplacute, vestea buna este ca infectiile vaginale sunt, de obicei, usor de tratat si, odata vindecate, nu ar trebui sa afecteze fertilitatea pe termen lung. Cu toate acestea, daca sunt lasate netratate, infectiile vaginale pot provoca probleme pe termen lung sanatatii reproductive. Prin urmare, daca ai o infectie in zona intima, este important sa cauti un tratament cat mai curand posibil, mai ales daca iti doresti sa ai copii candva in viata.
Unul dintre numeroasele beneficii ale observarii schimbarilor in lichidul cervical este ca, daca ceva este in neregula acolo, probabil ca vei sti destul de devreme – cel mai indicat semn al unei infectii vaginale este adesea lichidul cervical anormal. Mirosurile sau consistentele neobisnuite pe care nu le-ai observat inainte, senzatiile de arsura si / sau mancarime sau inflamatia regiunii genitale sunt toate simptome comune ale unei infectii.
In unele cazuri, infectiile vaginale se vor vindeca de la sine. Cu toate acestea, daca crezi ca este posibil sa ai o astfel de infectie, cel mai bine ar fi sa nu astepti si sa mergi direct la un medic ginecolog. In timp ce cazurile usoare de vaginoza bacteriana pot disparea singure, infectiile mai severe pot dura o lunga perioada de timp si alte infectii, cum ar fi tricomoniaza, cel mai probabil ca nu vor disparea fara un tratament adecvat. Mai mult decat atat, cand sunt lasate netratate, infectiile vaginale ne pot face mai sensibili la alte infectii cu transmitere sexuala si pot creste riscul bolii inflamatorii pelviene. Totodata, infectiile vaginale pot indica deseori un dezechilibru al ph-ului vaginal. Daca incerci sa concepi, inseamna ca va fi mai dificil pentru spermatozoizi sa ajunga la ovule.
Din fericire, majoritatea tratamentelor pentru infectii vaginale sunt simple, nedureroase si eficiente, incluzand folosirea unor creme sau a unor antibiotice topice. Si, desi infectiile vaginale sunt uneori inevitabile, exista cativa pasi pe care ii poti urma pentru a reduce riscul de a te infecta. Inainte de toate, pastreaza-ti zona intima curata, dar stai departe de spray-uri si de servetelele parfumate. Apoi, evita purtarea pantalonilor si lenjeriei umede sau prea stranse pentru perioade lungi de timp si incearca sa porti intotdeauna lenjerie intima din bumbac. Nu in ultimul rand, foloseste de fiecare data prezervative cu noii parteneri sexuali si, daca ai o infectie in prezent, asteapta sa faci sex abia dupa ce infectia dispare.