A manca sanatos si corect nu este intotdeauna usor, mai ales atunci cand incerci sa ramai insarcinata si cauti un set complet de reguli nutritionale.

Este bine cunoscut faptul ca exista anumite alimente care stimuleaza fertilitatea, printre acestea numarandu-se fructele, legumele si cerealele integrale, De asemenea, se stie ca orice femeie care incearca sa ramana insarcinata ar trebui sa stea departe de ingredientele artificiale, hormonii sintetici si de orice este chimic si potential daunator conceptiei si fatului.

Nu iti face griji daca ai mancat recent alimente care includ astfel de substante, dar daca doresti sa fii in siguranta, cel mai bine ar fi sa ramai la mancare cat mai sanatoasa si mai naturala.

Totodata, daca incerci sa ramai insarcinata, ar trebui sa eviti urmatoarele alimente:

Pestele care contine mercur. Mercurul poate dauna sistemului nervos, asadar fructele de mare si pestele care au in componenta acest metal toxic, cum ar fi pangasiusul si tonul, ar trebui sa lipseasca cu desavarsire din meniul femeilor ce incearca sa conceapa. Conform specialistilor, consumul de peste cu continut ridicat de mercur inainte de a ramane gravida ar putea genera depozite de mercur in organismul femeii, depozite ce ar putea afecta dezvoltarea sistemului nervos al bebelusului. Sistemul nervos fetal se formeaza chiar inainte ca majoritatea femeilor sa afle ca sunt insarcinate. Mai mult, mercurul poate scadea fertilitatea.

Sucurile acidulate. Mai multe studii de specialitate sustin ca exista o legatura intre consumul frecvent de bauturi acidulate si fertilitatea in scadere. Se crede ca acest lucru este cauzat de modificarile metabolice date de indulcitorii artificiali din sucuri care, atunci cand ajung in organism, schimba flora bacteriana. In plus, multe dintre bauturile racoritoare vin in recipiente care contin BPA si alte substante chimice pe care orice femeie care isi doreste copii ar trebui sa le evite.

Grasimile trans. Grasimile trans, care se gasesc in alimente precum chipsurile, popcorn-ul facut la microunde sau prajelile, pot provoca inflamatie si rezistenta la insulina, acesta fiind unul dintre motivele fertilitatii scazute. Mai mult, gasimile trans in exces pot deteriora vasele de sange, perturband fluxul de nutrienti in sistemul reproducator. Barbatii ar trebui, de asemenea, sa reduca grasimile trans din dieta, deoarece acestea le scad numarul si calitatea spermatozoizilor.

Alimentele cu indice glicemic ridicat. Daca doresti sa iti cresti sansele de a avea copii in mod natural, ar trebui sa eviti alimentele care cresc nivelul de zahar in sange, mai ales daca nu le asociezi cu alimente care incetinesc aceasta crestere. Zaharul in exces modifica secretia normala de hormoni si poate impiedica ovulatia. Incearca sa alegi carbohidrati care ard lent, cum ar fi painea integrala de grau si pastele sau orezul brun, in locul produselor cu carbohidrati rafinati. Ideal ar fi ca acesti carbohidrati sanatosi sa fie combinati cu proteine, fibre si grasimi sanatoase.

Banzeturile moi nepasteurizate. Branzeturile precum Brie, Roquefort, Camembert si Gorgonzola prezinta un risc mai mare de a contine listerie, ceea ce poate creste riscul de avort spontan.

Produsele de origine animala crude. Carnea cruda, fructele de mare si ouale ar putea contine salmonella, bacterii coliforme sau toxoplasmoza, care pot infecta fatul daca trec prin placenta. Asigura-te ca gatesti bine toate produsele de origine animala pe care le consumi si evita complet sushi.

De razvan