Sistemul reproducator feminin este extrem de complex si joaca un rol esential in sanatatea si bunastarea intregului organism. Ovarele produc ovule si hormoni, in timp ce uterul asigura nutritia si un adapost pentru fatul in dezvoltare. Ceea ce mananci afecteaza sanatatea sistemului reproducator. Dieta care sa mentina uterul si ovarele sanatoase trebuie sa fie compusa din alimente bogate in anumiti nutrienti esentiali, cum ar fi vitamina D, antioxidantii si acizii grasi omega-3.
Incepe cu o alimentatie sanatoasa!
O sanatate buna, indiferent de partea corpului pe care te concentrezi, incepe cu o dieta bogata in fructe, legume, cereale integrale, lactate cu continut scazut de grasimi si surse slabe de proteine, cum ar fi fructele de mare, pasarile de curte si fasolea. Alimentele bogate in acid folic sunt importante pentru femei in timpul anilor de reproducere. Acest lucru se datoreaza faptului ca acidul folic scade riscul de defecte congenitale. Citricele, legumele cu frunze verzi, fasolea si cerealele integrale sunt necesare deoarece ofera nutrientii necesari organelor de reproducere astfel incat acestea sa se mentina sanatoase.
Vitamina D. Cunoscuta pentru importanta sa in sanatatea oaselor, vitamina D este, de asemenea, utila pentru mentinerea sanatatii ovariene deoarece ajuta la productia oualor si foliculilor ovarieni. Totodata, s-a descoperit ca lipsa de vitamina D in organism este legata de endometrioza, sindromul ovarelor polichistice si de o fertilitate scazuta. Mai mult decat atat, ultimele studii au ajuns la concluzia ca femeile cu deficit de vitamina D au risc mai mare de preeclampsie, nastere prematura, vaginoza bacteriana si de diabet gestational.
Antioxidantii. Pe masura ce imbatranim, antioxidantii ce inconjoara ovulele scad, afectand nutritia si calitatea acestora si, astfel, sansele de sarcina. Suplimentarea dietei cu mai multe alimente bogate in antioxidanti poate contribui la imbunatatirea sanatatii ovulelor si ovarelor. Printre antioxidantii necesari sistemului reproductiv se numara vitaminele A, C si E, seleniul si beta-carotenul. Acestea se gasesc, in special, in fructele de padure.
Acizii grasi omega-3. Acizii grasi omega-3 sunt buni nu numai pentru inima, ci si pentru ovare si uter. Acestia joaca un rol in fluiditatea membranei si sanatatii celulare, oferind protectie impotriva daunelor oxidative. Omega-3 poate fi, de asemenea, important pentru implantarea embrionului. Pestii grasi, inclusiv somonul si macroul, sunt printre cele mai bune surse de omega-3. Nucile, soia, uleiul de soia si semintele de dovleac sunt si ele alimente bogate in acizi grasi esentiali.