În timp ce toţi nutrienţii sunt importanţi pentru sănătatea întregului organism, doar o parte dintre antioxidanţi, vitamine sau minerale au un impact direct asupra fertilităţii feminine sau masculine.
Iată o listă a micronutrienţilor ce stimulează fertilitatea şi sursele lor alimentare.
Vitamina C
Cu un puternic rol antioxidant, vitamina C îmbunătăţeşte nivelul hormonilor şi creşte fertilitatea în cazul femeilor cu defect de fază luteală. În cazul bărbaţilor, s-a dovedit că aceasta creşte calitatea spermei şi o protejează de acţiunea radicalilor liberi, ajutând la scăderea riscului de avort spontan sau de apariţie a defectelor cromozomiale. De asemenea, vitamina C creşte motilitatea spermatozoizilor.
Surse alimentare: vitamina C o regăsim în general în fructe şi legume, cum ar fi fructe de pădure, citrice, broccoli, ardei roşu, varză sau roşii.
Vitamina D
Este necesară organismului pentru a produce hormonii sexuali. Un studiu al Universităţii Yale, efectuat pe 67 de femei cu tulburări de fertilitate, a constatat că doar 7% dintre acestea aveau un nivel normal al vitaminei D. Nivelul scăzut al acesteia a fost corelat cu disfuncţii ovulatorii, cu prezenţa ovarului polichistic sau infertilitate.
Surse alimentare: ouă, peşte gras, produse lactate şi ulei din ficat de cod.
De asemenea, expunerea zilnică la soare timp de 15-20 de minute ajută la producerea vitaminei D de către organism. Totuşi, cantitatea produsă în acest fel depinde foarte mult de intensitatea pigmentului pielii.
Vitamina E
În cazul bărbaţilor, vitamina E îmbunătăţeşte calitatea spermei şi creşte motilitatea spermatozoizilor. Studiile pe şoareci au arătat că deficitul de vitamina E este principala cauză de infertilitate. De asemenea, rolul său antioxidant oferă protecţie împotriva radicalilor liberi, atât pentru ovul, cât şi pentru spermatozoizi.
Surse alimentare: seminţe de floarea soarelui, migdale, măsline, spanac şi orice legume cu frunze verzi.
Vitamina B6
Este un reglator al balanţei hormonale, cu un impact deosebit în cazul defectului de fază luteală. De asemenea, ameliorează simptomele sindromului premenstrual şi poate regla nivelul glicemiei.
Surse alimentare: ton, somon, cod, banane, ficat de curcan, spanac, ţelină, varză, sparanghel, varză de Bruxelles, broccoli, kale.
Vitamina B12
Îmbunătăţeşte atât producerea, cât şi calitatea spermei. Ajută la implantarea ovului fertilizat în uter prin efectele sale asupra endometrului, scăzând riscul de avort spontan. Unele studii au arătat că deficitul de vitamina B12 se corelează cu prezenţa de ovulaţii neregulate, iar în cazuri severe cu încetarea ovulaţiei.
Surse alimentare: fructe de mare, peşte, icre, carne de vită şi de oaie, ouă, brânză.
Acidul folic (vitamina B9)
Probabil una dintre cele mai cunoscute vitamine prenatale, acidul folic previne apariţia defectelor de tub neural, precum şi a anomaliilor congenitale (buză sau palat despicat, defecte cardiace, anomalii ale tractului urinar etc.) la făt. Deficitul de acid folic creşte riscul de naştere prematură, de greutate scăzută la naştere sau de retard fetal. De asemenea, lipsa acidului folic din alimentaţie poate creşte nivelul de homocisteină în sângele mamei, determinând complicaţii precum avortul spontan, dezlipirea de placentă sau preeclampsia.
Surse alimentare: ficat, linte şi alte leguminoase uscate, sparanghel, spanac.
Coenzima Q10
Necesară fiecărei celule din organism pentru producerea energiei, coenzima Q10 este şi un antioxidant foarte puternic cu rol de protecţie a spermatozoizilor şi ovulului. De asemenea, îmbunătăţeşte motilitatea spermatozoizilor.
Surse alimentare: de obicei, o regăsim în organe şi fructe de mare. Totuşi, este foarte dificil de obţinut o cantitate suficientă doar din dietă, de aceea se impune administrarea de suplimente alimentare.
Cantitatea de coenzimă Q10 scade în organism odată cu înaintarea în vârstă.
Acidul lipoic
Este un antioxidant cu un rol foarte important, deoarece nu numai că ajută la protejarea organelor reproductive feminine, dar şi contribuie la îmbunătăţirea calităţii şi motilităţii spermei. În acelaşi timp, acidul lipoic are o proprietate foarte importantă, de a regenera antioxidanţii din organism pentru a putea fi reutilizaţi.
Surse alimentare: se găseşte în cantităţi mici în cartofi, spanac şi carne roşie.
Acizii graşi esenţiali
Acizii graşi de tip omega-3 au demonstrat că pot creşte fertilitatea prin reglarea balanţei hormonale, creşterea cantităţii de mucus cervical, stimularea ovulaţiei şi îmbunătăţirea fluxului sangvin la nivelul organelor reproductive.
În timpul sarcinii, deficitul de omega-3 se asociază cu naştere prematură sau greutate scăzută a bebeluşului.
Surse alimentare: seminţe de in, nuci, somon, sardine, fructe de mare, seminţe de chia.
Fierul
Nenumărate studii au arătat că deficitul de fier se asociază cu ciclurile anovulatorii (lipsa ovulaţiei în cadrul unui ciclu menstrual) sau cu o calitate scăzută a ovulului. Peste 60% dintre femeile la care s-a detectat deficitul de fier au fost în imposibilitatea de a rămâne însărcinate.
Surse alimentare: linte, spanac, seminţe de susan, seminţe crude de dovleac, carne de vită, alte leguminoase uscate.
Seleniul
Este un antioxidant puternic ce protejează ovulul şi spermatozoizii de atacul radicalilor liberi, prevenind astfel apariţia defectelor cromozomiale, responsabile pentru pierderea sarcinilor. De asemenea, seleniul este necesar în producerea spermei. Unele studii au arătat că bărbaţii cu un număr scăzut de spermatozoizi prezentau un deficit de seleniu.
Surse alimentare: ficat, cod, halibut, ton, somon, sardine, fructe de mare, curcan, nuci braziliene (o singură nucă conţine doza zilnică necesară de seleniu).
Zincul
În cazul femeilor, zincul intervine în producerea a peste 300 de enzime, care sunt absolut necesare organismului. Fără acest micronutrient, creşterea celulară nu ar fi posibilă, iar sistemul reproductiv nu ar funcţiona normal. S-a constatat că deficitul de zinc este legat în mod direct de pierderea sarcinii în primele săptămâni.
Zincul este considerat cel mai important oligoelement pentru fertilitatea masculină. Creşterea nivelului de zinc din organism se asociază cu îmbunătăţirea cantităţii şi a calităţii spermei.
Surse alimentare: ficat de viţel, stridii, fructe de mare, carne de vită şi de oaie, seminţe de susan, seminţe de dovleac, iaurt, carne de curcan, mazăre verde.