Vitaminele, mineralele si celelalte substante nutritive gasite in alimentele pe care le consumam zilnic sunt folosite intr-o varietate de scopuri pentru sanatatea organismului uman. Cand vine vorba de infertilitate, trebuie sa stii ca deficientele de anumiti nutrienti pot afecta sistemul reproducator, atat pe cel feminin cat si pe cel masculin, ducand la dificultatea de a concepe un copil. Vitamina B6 pare sa influenteze fertilitatea in mai multe moduri decat alte vitamine, iar consumul de alimente bogate in aceasta substanta sau luarea de suplimente ar putea fi de mare ajutor pentru conceperea unui copil.
Vitamina B6 si faza luteala
Ciclul menstrual consta in doua faze – faza foliculara si faza luteala. Faza luteala apare dupa ovulatie, cand corpul se pregateste pentru implantarea unui ovul fertilizat. Daca aceasta faza nu dureaza suficient timp, ovulul nu are capacitatea de a implanta, iar mucoasa uterina se va rupe, ceea ce va duce la avort spontan. Nivelurile necorespunzatoare de hormoni implicati in acest proces declanseaza probabil aceasta problema. Oamenii de stiinta spun ca vitamina B6 poate creste nivelurile de progesteron, unul dintre hormonii cheie in pregatirea organismului pentru sarcina.
Homocisteina si infertilitatea
Nivelurile adecvate de vitamina B6, impreuna cu vitamina B12 si acidul folic, mentin nivelurile de homocisteina scazute. Homocisteina este un aminoacid despre care se spune ca ar fi legat de bolile de inima atunci cand este prezent in niveluri ridicate. De asemenea, cercetatorii au observat ca nivelurile de homocisteina din spermatozoizi sunt asociate cu embrionii de calitate inferioara, embrioni ce au slabe sanse de a duce la o sarcina.
Dieta bogata in vitamina B6 si rolul ei in fertilitate
Un studiu olandez, care a aparut in numarul din noiembrie 2010 al studiului „Fertilitatea si sterilitatea”, a comparat efectele a doua tipuri de diete asupra nivelurilor de vitamina B6, folat, vitamina B12 si nivelurile de homocisteina la cuplurile care au primit tratamente de fertilitate. Ambele au fost considerate diete sanatoase – prima a fost bogata in fructe, legume, peste si cereale integrale si scazuta in grasimi saturate si alimente prelucrate. Al doilea regim alimentar era unul mediteranean, bogat in ulei de masline, legume si peste. Ambele diete au dus la ridicarea nivelului de folat in organism, dar dieta mediteraneana a produs, in plus, niveluri sanatoase de B6 atat in sange, cat si in lichidul folicular. Cuplurile care au urmat dieta mediteraneana au avut asadar mai multe sanse de a concepe un copil.
Pericole
Cresterea nivelului de vitamina B6 nu pare a prezenta pericole pentru fertilitate in mod specific, dar avand in vedere conexiunile complexe dintre nutrienti si diferitele procese corporale, nu se poate sti sigur. Daca iei prea mult, nervii de la nivelul bratelor si picioarelor pot fi afectati, ducand la miscari necontrolate ale corpului. Leziunile cutanate si stomacul deranjat sunt, de asemenea, efecte secundare ale consumului excesiv de vitamina B6.