Foto WIkimedia

Este un lucru ştiut că un deficit important de zinc poate duce la infertilitate, mai ales în rândul bărbaţilor.

De asemenea, deficienţa de zinc poate fi una dintre cauzele scăderii libidoului.

 

Dar care este legătura dintre zinc şi fertilitatea masculină?

În cazul bărbaţilor, zincul este implicat în producerea testosteronului şi, indirect, în dezvoltarea organelor sexuale masculine.

De asemenea, el joacă un rol important în procesul de maturare a spermei; un deficit important de zinc afectând calitatea acesteia, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ.

În cazuri extreme, deficitul de zinc ar putea duce chiar la tulburări erectile.

 

Cum afectează deficitul de zinc fertilitatea feminină?

Și fertilitatea feminină poate fi afectată de o cantitate scăzută a acestui oligoelement în organism.

În cazul femeilor, deficitul de zinc poate duce la: afectarea ovulaţiei (inhibarea acesteia până la stopare), dereglări ale ciclului ovulator, procese inflamatorii la nivelul ovarelor, precum şi favorizarea apariţiei infecţiilor fungice la nivelul vaginului. Toate acestea putând avea un impact direct sau indirect asupra fertilităţii feminine.

Conform unor studii recente, deficitul de zinc a fost asociat cu scăderea dorinţei femeilor de a deveni mame.

 

Cum se manifestă deficitul de zinc?

Dacă te-ai lovit de una sau mai multe dintre aceste probleme, este foarte posibil să suferi de un deficit important de zinc: lipsa poftei de mâncare însoţită de scăderea în greutate, menstruaţii rare şi de scurtă durată, afecţiuni dermatologice (acnee), căderea părului, pete albe sub unghii, afecţiuni însoţite de cicatrizare îndelungată, slăbirea simţului mirosului şi gustului etc.

Foto Wikimedia

Rezolvarea lor este simplă : suplimentarea dietei zilnice cu cantităţi importante de zinc.

Totuşi, simpla suplimentare cu zinc nu este suficientă, deoarece anumite alimente sau medicamente pot interfera cu absorbţia lui în organism. De exemplu, o dietă strict vegetariană nu numai că nu va asigura necesarul zilnic de zinc, dar, chiar şi în cazul administrării suplimentelor, fibrele vegetale pot împiedica absorbţia acestuia. De asemenea, mulţi specialişti nu recomandă administrarea zincului împreună cu calciul, care îi împiedică asimilarea. Cel mai bine este să îl asociezi cu acidul folic pentru a creşte şansele de concepţie. Când iei zinc, nu uita să suplimentezi şi aportul de vitamina C, care va ajuta la absorbţia acestuia.

 

Dacă te afli în procesul de concepţie a unui bebeluş, include în dieta ta zilnică alimente bogate în zinc, cum ar fi: fructele de mare (stridiile fiind cele mai bogate în zinc), peştele, carnea roşie (vită), alunele şi nucile, pâinea integrală.

Doza zilnică recomandată de catre OMS este de 10-12mg de zinc pe zi, în funcţie de sex şi vârstă, precum şi doze mai mari (15-30 mg/zi) în cazuri de deficit important.

Nu uita! Alcoolul, cafeaua şi fumatul nu te vor ajuta în procesul de concepţie. Dimpotrivă.

Cu toţii ştim că se poate contribui la dezvoltarea corespunzătoare a fătului încă de dinaintea concepţiei printr-un stil de viaţă adecvat şi o nutriţie sănătoasă.

De M. Anca