Multe femei care planuiesc o sarcina isi pun aceasta intrebare. Raspunsul este DA – iar daca nu consumi in mod regulat peste si fructe de mare, ar trebui sa iei in considerare adaugarea acestora in regimul alimentar de sarcina. Dar ar trebui sa alegi pestele cu atentie!
Studiile arata ca pestele ofera o gama variata de substante nutritive care sunt deosebit de importante pentru dezvoltarea rapida a copilului. Majoritatea expertilor sustin ca principalii nutrienti, acizii grasi omega 3, sunt greu de gasit in alte alimente, prin urmare femeile insarcinate nu ar trebui sa evite pestele daca isi doresc un copilas sanatos si puternic. Pestele este, de asemenea, scazut in grasimi saturate si bogat in proteine, vitamina D si alti nutrienti esentiali pentru un copil in curs de dezvoltare si o sarcina normala.
Pe de alta parte, probabil ca ai auzit ca pestele contine contaminanti, cum ar fi mercur, care pot dauna creierului si sistemului nervos al fatului. Mercurul se acumuleaza in organism – si are nevoie de timp pentru a iesi din corp – prin urmare este normal ca o femeie insarcinata sa se preocupe de consumul de peste inainte si in timpul sarcinii.
Ce tip de peste se recomanda in timpul sarcinii?
Printre cele mai bune optiuni se numara somonul, pastravul, heringul si sardinele. De exemplu, 200 de grame de somon, 250 de grame de pastrav sau 300 de grame de sardine pe saptamana ar trebui sa iti ofere o doza buna de omega 3 cu un continut de mercur minim.
Ce tip de peste ar trebui evitat in timpul sarcinii?
Administratia Americana pentru Alimente si Medicamente (FDA) si APE recomanda femeilor cu varsta fertila si copiilor mici sa nu manance, in principal, urmatoarele patru specii de pesti, deoarece au un continut ridicat de mercur: pestele-spada, rechinul, macroul si pangasiusul.
Care sunt riscurile continutului prea mare de mercur in organism?
Corpul tau absoarbe usor metilmercurul din peste si il pastreaza timp de cateva luni. Odata ce ramai gravida, mercurul din corp va traversa si placenta.
Multe studii au aratat ca expunerea chiar si la doze mici de metilmercur in timpul sarcinii poate afecta creierul si sistemul nervos in dezvoltare ale bebelusului. Rezultatele pot fi insignifiante sau, din contra, foarte severe. Potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului, pot fi afectate abilitatile cognitive (cum ar fi memoria si atentia), vorbirea, abilitatile motorii si vederea.
Bebelusii in uter, sugarii si copiii mici sunt, in general, considerati a fi cei mai vulnerabili la leziunile cauzate de metilmercur. De aceea, femeile care sunt insarcinate, se gandesc sa ramana gravide sau alapteaza trebuie sa acorde o atentie speciala tipului de peste pe care il consuma.