Ar putea cofeina din ceasca de cafea de dimineata sa iti afecteze fertilitatea? Atata timp cat nu consumi cafea in cantitati mari, este putin probabil sa iti micsorezi sansele de a ramane gravida.

Posibilitatea legaturii dintre cofeina, fertilitate si ratele de avort se vehiculeaza frecvent in media, probabil datorita interesului tot mai mare al femeilor legat de acest aspect. O ceasca de cafea sau de ceai dimineata este o traditie in lumea occidentala si nu numai, motiv pentru care mai toate reprezentantele sexului frumos care se viseaza mame la un moment dat in viata isi fac griji legate de consumul de cofeina.

De asemenea, pentru cei care spera sa-si intensifice cat mai mult fertilitatea in mod natural, renuntarea la cofeina pare a fi un un obiectiv serios.

Dar ce arata cercetarile despre cofeina si fertilitate? Exista vreun motiv sa te simti vinovata din cauza unei singure cesti de cafea?

Toate ingrijorarile legate de cofeina si fertilitate au inceput dupa ce un studiu din 1988 a aratat ca femeile care beau o ceasca de cafea pe zi au cu 50% mai putine sanse de a face copii.

Cu toate acestea, niciun alt studiu nu a reusit inca sa reproduca aceste constatari. Nu numai ca studiile ulterioare nu au gasit o reducere atat de drastica a fertilitatii in urma consumului de cofeina, dar unele dintre acestea au descoperit chiar o usoara crestere a ratelor de fertilitate in cazul femeilor care consuma ocazional bauturi cu un continut mic de cofeina.

Unul dintre studii a adunat date din cercetarile publicate pentru a examina efectul potential asociat dozelor de cofeina asupra cuplurilor care incearca sa conceapa in mod natural si asupra cuplurilor care urmeaza tratamente de fertilitate. Studiul respectiv a analizat, de asemenea, riscul de avort spontan pe baza numarului de grame de cofeina consumat.

La ce constatari s-a ajuns:

  • Consumul de cofeina in cantitati mai mari de 300 mg pe zi creste riscul avortului spontan. Consumul de peste 600 mg de cofeina pe zi dubleaza acest risc. Cu toate acestea, cofeina nu afecteaza timpul necesar de a concepe in mod natural.
  • Aportul de cofeina nu pare sa influenteze negativ ratele de sarcina pentru cuplurile care urmeaza tratamente de fertilitate.

Prin urmare, consumul unei cantitati mici de cofeina nu afecteaza sansele de a concepe. Cu toate acestea, pentru a nu risca pierderea sarcinii, se recomanda intreruperea consumului de cafea si de alte bauturi care contin cofeina in timpul sarcinii.

De razvan