Fertilitatea sau potentialul de reproducere depinde de multi factori, inclusiv de frecventa si calendarul activitatii sexuale, varsta, nutritie, calitatea spermei si de sanatatea organelor reproductive. Medicamentele pot fi de ajutor atat pentru cresterea sanselor de conceptie cat si pentru prevenirea sarcinii. Schinduful, o planta despre care s-a constatat ca are legatura cu stimularea fluxului de lapte la mamele care alapteaza, poate reduce fertilitatea, dar dovezile sunt insuficiente si nesigure. Consulta medicul pentru sfaturi privind prevenirea sarcinilor si nu depinde de remediile pe baza de plante, deoarece acestea nu sunt niciodata sigure.

Ce este, mai exact, schinduful?

Trigonella foenum-graecum este numele botanic al plantei care produce seminte de schinduf, seminte care sunt, de altfel, extrem de nutritive, avand in componenta proteine, mucilagii, saponine si alti constituenti, in conformitate cu „PDR for Herbal Medicines”. Pe langa cresterea fluxului de lapte, semintele de schinduf au proprietate de a usura durerile din timpul nasterii, ajuta digestia si trateaza simptomele neplacute ale menopauzei.

Efectele semintelor de schinduf asupra fertilitatii:

Cercetarile privind efectele schindufului in ceea ce priveste fertilitatea sunt limitate, dar un studiu realizat in anul 2006 la Departamentul de Productie Animala, Facultatea de Agricultura de la Universitatea din Sana’a din Republica Yemen, a testat sistemul reproductiv al sobolanilor care au urmat o dieta formata in proportie de 30% din schinduf. Studiul a concluzionat ca sobolanii masculi care au mancat semintele au inregistrat o scadere a calitatii spermei, iar femelele au avut parte de mai putini fetusi pe sarcina. Testele clinice care confirma efectul schindufului asupra fertilitatii umane sunt insa inexistente.

Ca sursa de hrana, semintele de schinduf sunt un condiment popular in bucataria Indiei de Est si pot fi consumate crude sau prajite, macinate sau adaugate in forma naturala in produsele de patiserie pentru a oferi un plus de aroma.

Desi nu este sigur ca poate fi folosit ca remediu naturist pentru prevenirea sarcinii, schinduful s-a dovedit a fi eficient pentru ameliorarea problemelor de sanatate enumerate in randurile de mai sus. Cu toate acestea, inainte de a-l consuma in scop medical, ar fi mai bine sa ceri parerea unui medic specialist.

De razvan