Bolile cu transmitere sexuala (BTS) pot afecta capacitatea de a avea copii. Acest lucru este valabil mai ales pentru femei. Lasate netratate, aceste boli, chiar si cele asimptomatice, pot duce la aparitia bolii inflamatorii pelvine (BIP), care este una dintre principalele cauze ale infertilitatii ce pot fi prevenite. Femeile cu BIP au cicatrici la nivelul trompelor uterine si al altor organe de reproducere, fapt ce impiedica ajungerea spermei la ovul. De asemenea, BIP poate duce la sarcina ectopica (sarcina ectopica apare atunci cand un ovul fertilizat nu ajunge in uter inainte de implantare), problema ce poate pune in pericol viata mamei.
Bolile cu transmitere sexuala pot cauza, de asemenea, infertilitate la barbati. Procesul este oarecum similar cu modul in care BTS afecteaza trompele uterine ale femeii. Structurile tractului reproductiv masculin, inclusiv epididimul si uretra, pot fi afectate de infectia cu BTS daca nu sunt tratate. Infectiile virale si imunodeficienta cauzata de HIV pot reduce, de asemenea, calitatea materialului seminal. Cu toate acestea, infertilitatea asociata cu BTS este mai putin frecventa la barbati decat la femei. Totusi, acest lucru se datoreaza partial faptului ca infectiile cu BTS la barbati sunt mai susceptibile sa provoace simptome. Prin urmare, barbatii tind sa se trateze mai des decat femeile atunci cand au o boala cu transmitere sexuala.
Chlamydia si infertilitatea
In urma mai multor studii s-a ajuns la concluzia ca chlamydia, lasata netratata, poate cauza infertilitate la femei. Aceasta este o mare problema, deoarece chlamydia infecteaza zeci de mii de romance in fiecare an. Cum poate aceasta boala sa cauzeze infertilitate? Ei bine, chlamydia inflameaza trompele uterine, lasandu-le cicatrici ce pot bloca accesul oualor in uter. Aceasta problema este cunoscuta sub numele de infertilitate tubala, deoarece cauza provine din tuburile uterine. Cercetarile sugereaza ca infectiile cu chlamydia sunt responsabile pentru mai mult de jumatate din totalul cazurilor de infertilitate tubala din lumea dezvoltata.
Gonoreea si infertilitatea
Gonoreea poate duce la infertilitate in acelasi mod ca si chlamydia. Desi nu este la fel de des intalnita ca chlamydia, gonoreea este totusi a doua cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala din Romania. Deoarece aceasta poate ramane nedetectata pentru perioade lungi de timp, trompele uterine ajung sa aiba cicatrici. Undeva intre 10 si 20% dintre femeile cu gonoree au simptome de boala inflamatorie pelvina. Aceasta boala nu este periculoasa doar pentru fertilitatea femeilor, ci si pentru barbati! Gonoreea poate provoca probleme cu sanatatea spermatozoizilor.
Impreuna, chlamydia si gonoreea sunt principalele boli cu transmitere sexuala care provoaca infertilitate atat in Romania, cat si in restul lumii.