Multi dintre noi nu realizam ca unele boli cu transmitere sexuala (BTS) nu au simptome, ceea ce inseamna ca poti avea o astfel de boala si nici sa nu banuiesti. Si, din pacate, unele boli cu transmitere sexuala pot duce la infertilitate, sarcina ectopica sau la durere cronica pelvina.
Chlamydia este una dintre aceste boli. Statisticile arata ca peste 2,8 milioane de persoane din intreaga lume sunt infectate cu chlamydia in fiecare an.
Fiind o boala cu transmitere sexuala, chlamydia este cel mai frecvent intalnita la adultii tineri activi sexual. De fapt, mai mult de jumatate din toate infectiile intime intalnite la persoanele cu varsta intre 18 si 24 de ani sunt provocate de aceasta boala. Poti obtine chlamydia in timpul contactului sexual oral, vaginal sau anal cu un partener infectat. Boala poate determina infertilitate la femei, dar si probleme serioase de sanatate la nou-nascutii de mame infectate.
Multe femei si unii barbati sunt infectati cu chlamydia, dar nu stiu. Chiar si fara simptome, boala poate provoca probleme, in special infertilitate. Cu cat infectia este lasata netratata mai mult timp, cu atat mai multe daune ea va provoca.
Simptomele apar, de obicei, la cateva saptamani de la infectare. Atat barbatii cat si femeile se pot confrunta cu dureri la urinare, secretii anormale din uretra sau din vagin, iar femeile cu dureri abdominale si cu sangerari.
Daca nu este tratata, chlamydia poate duce la deteriorarea sistemului reproducator. La femei, infectia cu chlamydia se poate raspandi in uter sau in tuburile uterine si poate provoca boala inflamatorie pelvina. Aceasta boala are un risc mare de deteriorare a trompelor uterine si a uterului, provocand, de asemenea, dureri cronice, infertilitate si sarcina ectopica. Femeile care au chlamydia sunt, de asemenea, mult mai expuse riscului de infectare cu HIV. La barbati, complicatiile cauzate de chlamydia sunt rare.
La femeile gravide, aceasta boala poate provoca nastere prematura. Totodata, copiii nascuti de femei infectate cu chlamydia au risc mai mare de dezvoltare a diferitelor infectii la ochi si la caile respiratorii.
Tratament:
Antibioticele sunt tratamentul uzual pentru chlamydia. Daca ti se administreaza un antibiotic, este important sa iei intreaga doza prescrisa chiar daca simptomele dispar. Daca simptomele nu dispar intr-o saptamana sau doua dupa ce ai terminat de luat antibioticul, anunta medicul! De asemenea, este esential sa te abtii de la actul sexual in timp ce esti sub tratament si timp de sapte zile dupa terminarea tratamentului. Acest lucru va ajuta la impiedicarea infectarii partenerului.