metode-contraceptive

BUCUREȘTI, 27 octombrie 2016. Educația sexuală și contraceptivă începând cu vârsta de 7-9 ani a copiilor, conștientizarea tuturor metodelor contraceptive și recomandarea personalizată a acestora de către medicul specialist reprezintă soluțiile propuse de către medicii ginecologi pentru a reduce semnificativ rata avorturilor în România, pentru a asigura o viață sănătoasă și a îmbunătăți starea de bine a femeilor.

Concluziile au fost formulate într-o dezbatere pe tema opțiunilor contraceptive disponibile în prezent, care le-a avut ca invitați pe Prof. Univ. Dr. Monica Cîrstoiu și pe Conf. Univ. Dr. Iuliana Ceaușu, eveniment organizat de Teva Pharmaceuticals in parteneriat cu Versa Puls Media.

Prof. Univ. Dr. Monica Cîrstoiu
Prof. Univ. Dr. Monica Cîrstoiu

Date publicate în anul 2012 de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că România are cea mai ridicată rată de avort din Europa: 480 de avorturi la 1.000 de naşteri, ceea ce înseamnă că aproape jumătate din copiii concepuţi sunt avortaţi, o rată de peste două ori mai mare decât  media  Uniunii Europene. Totodată, România înregistrează şi cea mai mare rată a mortalităţii materne: 27 decese la 100.000 de nașteri.

În ceea ce privește rata sarcinilor în rândul adolescentelor, într-un studiu realizat de Institutul Național de Statistică în perioada ianuarie 2012 – martie 2013, se arată că, pe segmentul de vârstă cuprinsă între 15-19 ani, au fost înregistrate 12.073 de gravide, dintre care 7.547 au ales să întrerupă sarcina.

Conf. Univ. Dr. Iuliana Ceaușu
Conf. Univ. Dr. Iuliana Ceaușu

“Statisticile alarmante sunt confirmate de reticența femeilor din România de a merge periodic la ginecolog. Datele existente arată că un sfert dintre românce nu se adresează medicului ginecolog decât atunci când resimt diverse simptome supărătoare sau când suspectează o sarcină, iar peste 20% nu obișnuiesc sa meargă la controale ginecologice anuale. Cauza principală a acestui dezinteres este lipsa educației sexuale cu privire la importanța controlului ginecologic și necunoașterea faptului că peste 95% dintre problemele depistate în cadrul examinărilor medicale sunt tratabile”, declară Prof. Univ. Dr. Monica Cîrstoiu, Spitalul Universitar de Urgență, București.

La nivel mondial, existau 11 metode contraceptive aprobate, iar începând cu anul 2015, Asociația Europeană a Medicamentelor (EMA) a aprobat cea de a 12-a metodă, contracepția orală combinată în regim extins de administrare.