Foto Wikipedia

O bună parte dintre specialiştii spun că activitatea sexuală este contraindicată în timpul menstruaţiei, deoarece prezenţa sângelui menstrual dar şi hipersensibilitatea locală pot favoriza contractarea unor infecţii ale aparatului urogenital sau pot agrava bolile genitale deja existente. Ba mai mult, în cazul existenţei infecţiilor virale (herpes, HIV), contagiozitatea este maximă.

Sexul la menstruaţie este periculos atât pentru femeie, cât şi pentru bărbat. Bărbaţii pot contracta cu uşurinţă boli venerice ce pot determina uretrite sau periutretite, ştiut fiind faptul că sângele este un foarte bun mediu de cultură pentru microbi.

Atunci când eşti la menstruaţie, congestia locală este accentuată de actual sexual, iar contracţiile uterine ce se produc în acest moment nu fac decât să crească fluxul sangvin menstrual, determinând hemoragii abundente.

Foto Wikipedia

În plus, în perioada ciclului menstrual femeia elimină sânge ce conţine substanţe specifice ce conferă un miros fad caracteristic, dezagreabil, niciodată erogen. Prin urmare, este foarte posibil ca partenerul să nu te găsească foarte atrăgătoare în această situaţie.

Există şi controverse asupra ideii că infecţiile uterine şi boala inflamatorie pelvină sunt strâns legate de sexul la menstruaţie, întrucât colul uterin este mai dilatat decât de obicei şi permite pătrunderea microbilor în uter.

În general, bărbaţii evită actual sexual cu o parteneră la menstruaţie pentru aspectul neplăcut al organelor genitale, dar şi din cauza modificării comportamentului femeii în această perioadă – este irascibilă, obosită, se plânge de dureri de cap sau de abdomen. Actul sexual sporeşte cantitativ sângerarea, murdăreşte organele genitale şi aşternutul, ceea ce nu oferă un tablou prea plăcut. În plus, umectarea exagerată a vaginului reduce plăcerea bărbatului. Utilizarea prezervativului ar putea fi o soluţie în această situaţie.

Recomandarea este ca activitatea sexuală să fie întreruptă în timpul menstruaţiei şi să fie reluată după 24-48 ore de la încetarea sângerării. Dacă actul sexual are loc imediat după sau în apropiere de momentul terminării menstruaţiei, poate determina reapariţia sângerării. Unele femei cred că actul sexual ar putea scurta durata menstruaţie tocmai prin creşterea fluxului sangvin. Acest lucru este greşit, deoarece sângele menstrual nu este într-o cantitate fixă, iar procesul de stopare a hemoragiei se desfăşoară ca în cazul oricărui alt tip de sângerare.

În plus, actul sexual cu o femeie în perioada menstruală niciodată nu satisface, nu mulţumeşte pe cei doi parteneri, tensiunea sexuală şi eficacitatea actului în sine fiind mult mai reduse.

 

De M. Anca