Sursa foto Flickr

Unul din cinci bărbaţi din întreaga lume suferă de oligospermie, care este definită ca scăderea numărului de spermatozoizi sub 15 milioane/ml.

De asemenea, unul din şase cupluri întâmpină dificultăţi în concepţie, iar în rândul acestora, 20% din cazuri au la bază scăderea calităţii spermei sau a numărului de spermatozoizi.

În mod normal, sperma conţine antioxidanţi ce protejează spermatozoizii de radicalii liberi şi dacă, într-un fel sau altul, acest sistem de autoprotecţie este distrus, numărul lor poate fi afectat.

Prin urmare, este esenţial să elimini efectul radicalilor liberi, dar şi să adopţi o dietă bogată în antioxidanţi.

Iată opt alimente care stimulează fertilitatea masculină:

Roşiile

Tomatele reprezintă una dintre cele mai bune surse de licopen, un antioxidant foarte puternic.

Studii recente au arătat că licopenul are un rol important în fertilitatea masculină prin îmbunătăţirea semnificativă a motilităţii, activităţii şi structurii spermatozoizilor.

Licopenul se află într-o cantitate mult mai mare în roşiile gătite sau procesate, aşa că este recomandabil consumul de suc de roşii la care se poate adăuga ulei de măsline pentru o mai bună absorbţie a acestui antioxidant liposolubil.

Nucile

Acestea sunt foarte bogate în acizi graşi esenţiali de tip omega-3 şi consumul zilnic a circa 75g de nuci (cât încape într-un pumn) are efecte benefice asupra vitalităţii, morfologiei şi motilităţii spermatozoizilor.

Adaugă-le în salate sau înlocuieşte gustările dulci de peste zi cu nuci, pentru a reduce nivelul zahărului din sânge.

Seminţele de dovleac

Conţin o cantitate ridicată de zinc, element ce joacă un rol important în dezvoltarea spermatozoizilor şi în producerea de testosteron.

De asemenea, seminţele de dovleac sunt bogate în minerale esenţiale şi vitamine. Alege seminţele crude (neprăjite), care au o valoare nutriţională optimă, pe care poţi să le adaugi în bolul cu cereale de la micul dejun, în salate sau în sucurile de fructe sau legume.

Lintea

Lintea este una dintre principalele surse alimentare de folaţi (acid folic natural), care sunt importanţi atât pentru fertilitatea masculină, cât şi pentru cea feminină.

S-a constatat că bărbaţii care au un aport scăzut de folaţi prezintă o rată ridicată a defectelor cromozomiale ale spermatozoizilor.

Lintea este, de asemenea, şi o sursă vegetală importantă de proteine şi fibre.

Afinele

Afinele sunt unele dintre cele mai bogate alimente în antioxidanţi antiinflamatori, ca resveratrolul şi quercetina.

Quercetina ajută la menţinerea spermei la parametrii optimi în ceea ce priveşte calitatea ei, iar resveratrolul îmbunătăţeşte numărul spermatozoizilor şi motilitatea acestora.

Consumă cel puţin o mână de afine pe zi, fie că le adaugi în sucuri sau în iaurt, fie sub formă de salată de fructe.

Apa

O modalitate foarte simplă de a îmbunătăţi numărul de spermatozoizi şi calitatea lor este să bei suficientă apă.

Sperma conţine o cantitate mare de apă, iar un consum optim de lichide creşte cantitatea eliminată prin ejaculare şi îmbunătăţeşte producţia acesteia.

Asigură-te că cea mai mare parte a lichidelor consumate zilnic este formată din apă, deoarece cafeaua este diuretică, iar băuturile răcoritoare pot afecta numărul spermatozoizilor.

Sursa foto Flickr

Rodiile

Rodia a fost mult timp considerată un superaliment datorită conţinutului său înalt antioxidant care îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, reduce riscul bolilor cardiovasculare şi scade inflamaţia.

Ulterior s-a constatat că rodia creşte producţia de testosteron, îmbunătăţeşte calitatea spermei şi creşte libidoul atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor.

Bea cel puţin un pahar de suc natural de rodii pe zi.

Ciocolata neagră

Ciocolată neagră este foarte bogată în aminoacidul L-arginină, care creşte volumul spermei ejaculate şi îmbunătăţeşte numărul spermatozoizilor şi motilitatea acestora.

Cu cât este mai neagră ciocolata, adică are un conţinut mai mare de cacao, cu atât este mai eficientă. Pentru efecte optime, încearcă ciocolata amăruie de 85%.

… Și două lucruri la care trebuie să renunţi:

Cafeaua

Chiar dacă nu s-a demonstrat că aceasta ar afecta în sens negativ numărul de spermatozoizi sau motilitatea şi morfologia acestora, se pare că un consum ridicat de cofeină reduce şansele de reuşită ale fertilizării in vitro.

Prin urmare, ambii parteneri ar trebui să se rezume la o singură ceaşcă de cafea pe zi.

Băuturile răcoritoare dietetice

Studii ale ultimilor ani au arătat că aspartamul (un îndulcitor folosit la scară largă în băuturile răcoritoare dietetice) poate determina oligospermie, precum şi alterarea ADN-ului din spermatozoizi.

Totuşi, nu înseamnă că este recomandat consumul băuturilor răcoritoare obişnuite, care au un conţinut ridicat de zahăr, pentru că şi acesta poate fi un factor de risc pentru oligospermie.

De M. Anca