Stop smoking now

Știi deja că fumatul este nociv, dar foarte probabil nu cunoşti exact felul în care acesta îţi afectează şansele de a deveni părinte şi de a avea un bebeluş sănătos.

Bărbaţii şi femeile care fumează – ca şi femeile care sunt expuse fumului de ţigară al altora – au nevoie de mult mai mult timp pentru a concepe. Atât fumatul activ, cât şi cel pasiv (atunci când inhalezi fumul altcuiva) cresc foarte mult riscul de infertilitate la femei. De altfel, s-a constatat că fumatul pasiv este doar cu puţin mai nociv faţă de cel activ în ceea ce priveşte fertilitatea feminină.

Renunţarea la acest obicei este mult mai dificilă în cazul femeilor însărcinate fumătoare ai căror parteneri continuă să fumeze. Cercetările au arătat că este mult mai uşor să renunţi la fumat dacă o faci în acelaşi timp cu partenerul de viaţă. Dacă această decizie este luată în acelaşi timp, şansele de a creşte fertilitatea şi de a avea un bebeluş sănătos sunt mult mai mari.

Sursa foto Max Pixel

Cum influenţează fumatul fertilitatea?

  • Fumatul poate cauza disfuncţie erectilă.
  • Fumatul poate afecta structura ADN-ului spermatozoizilor chiar cu trei luni înainte de concepţie, acest lucru periclitând sănătatea bebeluşului.
  • Expunerea la fumul de ţigară pe timpul sarcinii poate avea un impact negativ asupra dezvoltării ovarelor la fetiţe.
  • Dacă ambii părinţi fumează, sau doar tatăl este fumător la momentul concepţiei, acest fapt poate reprezenta un factor de risc important pentru declanşarea leucemiei în copilărie.
  • Femeile expuse fumatului pasiv intră la menopauză cu cel puţin un an mai devreme faţă de nefumătoare.

Ce poţi să faci?

  • Spermatozoizii au nevoie de trei luni pentru a se dezvolta, ceea ce înseamnă că e foarte important să renunţi la fumat cu cel puţin tot atâta timp înainte de concepţie.
  • Renunţarea la fumat poate îmbunătăţi în mod natural fertilitatea, iar unele efecte nocive pot fi înlăturate într-un interval de un an de când nu mai fumezi.

Dacă îţi doreşti să devii părinte, este important să reţii faptul că fumatul reduce fertilitatea, atât cea masculină, cât şi cea feminină. Viitorii părinţi ar trebui să renunţe la fumat cât mai rapid posibil pentru a-şi îmbunătăţi şansele de a avea un bebeluş sănătos.

De M. Anca