infertilitate

In articolul nostru recent despre fertilitate va spuneam ca exista o diferenta intre a fi fertil si a fi fecund. Pe scurt, fertilitatea se refera la capacitatea unei femei sau a unui barbat de a procrea, capacitate influentata de mai multi factori. Astazi vom face o paralela intre opusul fertilitatii, si anume infertilitatea, si impotenta. Este vorba despre barbati. Haideti sa vedem impreuna care este diferenta intre cele doua.

Se poate spune ca o persoana de sex masculin este infertila atunci cand aceasta nu poate procrea, adica nu poate avea copii, din diverse cauze anatomice/patologice. Mai exact, principala cauza a infertilitatii la barbati este calitatea scazuta a spermei.

Desi un barbat are organele reproductive in perfecta stare de functionare, numarul spermatozoizilor viabili din sperma sa poate fi destul de scazut. Acest lucru se poate datora unor probleme endocrine, consumului de droguri, expunerii la radiatii sau unor infectii in organism. De asemenea poate fi vorba si de malformatii la nivelul testiculelor, dereglari hormonale, sau chiar un blocaj renal. Bineinteles, exista si alte posibile cauze de luat in considerare, dar pentru depistarea exacta a acestora sunt necesare analize la medici specialisti.

Acum ca am clarificat ce inseamna infertilitatea, sa vedem ce inseamna si importenta.

In termeni cat mai simpli, impotenta este disfunctia erectila, si se refera strict la inabilitatea unei persoane de sex masculin de a dezvolta sau a mentine erectia in timpul actului sexual, lucru ce duce la incapacitatea de a incepe sau a termina contactul sexual, deci de a elibera sperma in interiorul vaginului persoanei de sex feminin.

La fel ca in cazul problemelor de infertilitate, si impotenta se poate trata. Cauzele de data aceasta pot include consumul de droguri, dezechilibre neurogenetice, boala Peyronie, interventii chirurgicale, factori psihologici de stres sau afectiuni psihice, inaintarea in varsta, boli de rinichi, diabet, scleroza multipla si, nu in ultimul rand, fumatul.

De Monica